Няколко наздравици за Нова година ще вдигнат полярниците ни на Антарктида

11:30, 31 дек 18 / Любопитно 25 1319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С няколко последователни наздравици с шампанско ще посрещнат Новата 2019 година участниците в 27-та Българска полярна експедиция. Тази година в състава на експедицията участват и учени от Колумбия, Кипър и Монголия. С новогодишните наздравици на Ледения континент ще бъдат спазени традициите на всяка една страна. В полунощ полярниците ни ще поздравят и своите испански съседи на Антарктида.

Първата тапа от шампанското ще гръмне в 13:00 ч. на брега на Южния океан и с нея полярниците ще отбележат посрещането на Нова година в Монголия. Наздравицата ще е на брега, защото точно по това време в базата ни очакват лодка с товар от Испанската база. Монголците също празнуват посрещането на Нова година с шампанско, но го правят по примера на европейците. Същинската за тях Нова година (годината на прасето) идва на 5 февруари.

За втора наздравица чашите ще звъннат в 19:00 ч., когато посрещаме Нова година по едно и също време в България и в Кипър. По силата на четвъртвековна ливингстънска традиция това ще стане на Крумов камък - връх над базата, без значение дали времето ще предложи виелици и сковаващ студ, съобщават от полярната ни база.

Третата наздравица с шампанско ще е в 22:00 ч., когато вдигат наздравици в Колумбия. Докато там в тропическа жега си подаряват жълто бельо за любов и благополучие, хапват 12 гроздови зърна за здраве и късмет, колумбийските участнички в българската полярна експедиция ще тичат по снега около базата с раници на гръб. Това е ритуал на южноамериканците за пътешествия през идващата година.

В полунощ идва ред и на антарктическата Нова година. Разгорещени от наздравици и български хора полярниците на нашата база ще поздравят испанските си съседи по радиостанцията с химна на о-в Ливингстън.

В баницата, приготвена за посрещането на празника ще има късмети. Полярниците си пожелават скорошно приключване на планирания строеж на научна лаборатория, което ще позволи да се гордеем освен с научните си постижения и с модерна научна инфраструктура на Ледения континент.

От българското селище в Антарктида на всички българи в родината и по света изпращат пожелания за здраве, късмет и много поводи за национална гордост през Новата 2019 година.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама