Лондон обмисля нови военни бази в чужбина след Brexit

19:30, 31 дек 18 / Свят 25 1354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Великобритания може да създаде нови военни бази в Карибския басейн и Далечния изток, след като напусне ЕС. Това заяви британският министър на отбраната Гавин Уилямсън за в. "Телеграф". Разширяването ще бъде част от стратегията на Великобритания "да стане истински световен играч" след Brexit.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март.

Това е най-големият ни момент като нация от края на Втората световна война, когато можем да се поставим в различна позиция, можем наистина да играем ролята на световната сцена, която светът очаква да играем, посочва Уилямсън, без да даде подробности.

Министърът прогнозира значително пренасочване на политическия фокус на Великобритания след Brexit, със задълбочаване на отношенията с Австралия, Канада, Нова Зеландия, Африка и Карибите.

В същото време излязоха данни, че заради Brexit рекорден брой британци кандидатстват за ирландско гражданство. Според външното министерство на Ирландия, броят на молбите се е увеличил с 22% през последната година.

Общо 100 000 британци са опитали да запазят гражданството си в страна в EС. Правилата позволяват британец да вземе ирландско гражданство дори ако има само една баба или дядо от Ирландия. Приблизително 10% от британците отговарят на този критерий.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама