Светът посрещна новата година при засилени мерки за сигурност

09:45, 01 яну 19 / Свят 25 1351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди посрещнаха Нова година на булевард "Шан-зЕлизе" в Париж в празнична атмосфера и при засилени мерки за сигурност, предаде БТА. Жители на френската столица и туристи се събраха на прочутия булевард и се радваха на светлинно шоу при Триумфалната арка.

Небето над града беше осветено от заря, която започна в полунощ и продължи 20 минути. По време на светлинното шоу върху Триумфалната арка бяха прожектирани имената на играчите от френския национален отбор по футбол, който спечели Световното първенство през 2018 г.

Както през предишни години, след поредица от терористични нападения във Франция, имаше засилени мерки за сигурност. Протестиращите от движението на "жълтите жилетки" също така бяха обявили демонстрация на "Шан-з-Елизе". Празненствата обаче протекоха мирно. За да се избегнат размирици и евентуален риск от екстремистко нападение, органите на реда установиха периметър за сигурност в района на "Шан-з-Елизе". Властите разположиха над 147 000 служители на реда в цяла Франция, включително 12 000 в Париж.

Стотици хиляди хора посрещнаха Нова година на голямо празненство при Бранденбургската врата в Берлин. Кулминацията на тържествата беше шоу с лазери и фойерверки, а преди това имаше изпълнения на известни музиканти, сред които Ди Джей Бобо, Игъл Ай Чери и Бони Тайлър.

Празнуващите хора трябваше да преминат през засилени проверки за сигурност, а личните пиротехнически средства, бутилките, острите предмети и големите чанти бяха забранени. Говорителка на полицията каза, че мерките за сигурност са дали резултат и не е имало данни за сериозни произшествия.

Големи новогодишни празненства имаше и в други германски градове като Кьолн, Дюселдорф и Мюнхен.

Повече от 100 000 души се събраха при река Темза в центъра на Лондон, за да отпразнуват Нова година. Британската столица посрещна 2019 г. с най-голямото пиротехническо шоу в Европа.

Кметът Садик Хан посвети зарята при прочутото виенското колело "Лондонско око" на гражданите на Европейския съюз, които живеят в британската столица. Думите "Лондон е отворен" бяха произнесени на седем езика при пускането на фойерверките.

"Почитайки близките си отношения с Европа, когато посрещаме Нова година тази вечер, ние още веднъж ще покажем на света, че Лондон винаги ще бъде отворен", заяви по-рано Хан във facebook.

Часовникът на кулата "Биг Бен", който заради ремонт не бие от повече от година освен при специални поводи, прокънтя по случай Нова година.

Ню Йорк посрещна Нова година със заря и спускане на прочутото кристално кълбо на "Таймс скуеър". Множеството, събрало се на площада, изригна в радостни възгласи при настъпването на 2019 г., а небето беше озарено от фойерверки.

Хората дойдоха да посрещнат Нова година на "Таймс скуеър" въпреки дъждовното и студено време. За празничното настроение се грижеха изпълнители като Кристина Агилера, "Ню кидс он дъ блок" и Стинг.

Тържествата се състояха при засилени мерки за сигурност. Около площада бяха разположени бетонни заграждения и блокиращи автомобили. За посетителите се предлагаха дъждобрани по 10 долара, а чадърите бяха забранени по съображения за сигурност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама