Окончателно: Водата в Добричко става 3.35 лв.

14:40, 03 яну 19 / Общество 25 453 Topnovini
1

Новата комплексна цена на водата в Добричко ще бъде 3.35 лв. за кубик от януари 2019 г., съобщи пред ''Дарик'' изпълнителният директор на ВиК - Добрич инж. Тодор Гикински. Цената бе определена като пределна от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ на заседание на 28 декември.

Тя ще остане такава, каза Гикински и посочи, че в бизнес-плана на дружеството за 2019 г. е била предвидена цена от 3.28 лева, като по-високата стойност, която се е получила в крайна сметка, се дължи на изчислението на процента на инфлация.
 
Комплексната цена се формира от три компонента, които от този месец вече ще бъдат със следните стойности: доставяне – 2.155 лв./м3, отвеждане – 0.261 лв./м3 и пречистване – 0.375 лв./м3 – без ДДС.

Новата цена дори не покрива увеличението при електроенергията, която е основен разход при осигуряването на водоподаване в нашия регион.

Според Гикински е важно, че ВиК – Добрич се справя с разходите, излиза на малка печалба и вече не се дава като лош пример за стопанисване и за услугите, които предоставя.

Освен това не е на челните места по цена на водата в страната, защото стойностите вече са сравнително изравнени, а настоящото увеличение е много по-значително за други региони.
 
ВиК- Добрич изплаща редовно задълженията си и има вече по-голямо доверие от страна на фирми-партньори и институции, а на търговете се явяват повече желаещи да участват доставчици на стоки и услуги, отбеляза директорът.

По думите му, вече почти не постъпват жалби от граждани за регулярно ниско налягане на водоподаването в Добрич. Решен е вече и проблемът в кв.''Рилци''.

Въпреки несъгласието на местната кооперация да се ползва тяхната водонапорна кула, от ВиК са намерили решение, като са подготвили ново трасе в квартала, без да се налага да се разкопава главния път.

Промяната ще се усети в пълна степен след приключването на водния цикъл, по който ще бъде доведен нов водопровод по бул. ''Добруджа'' от Пинета до кръговото в ''Рилци''.
 
Предстои скоро да излезе точна информация за загубите на питейна вода в Добричко, но те са спаднали, а след водния цикъл се очаква да намалеят още.

Водното дружество е направило инвестиции със собствени средства за намаляване на загубите на вода в общините Тервел, Генерал Тошево и Каварна през 2018 г. и тези дейности ще продължат. През тази година ще се инвестира и за подобряване на трасетата в Добрич, които не са обхванати от големия воден проект, каза директорът.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани