АПИ: Проблем със системата с електронни винетки няма

09:30, 04 яну 19 25 1176 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проблем със системата за електронни винетки няма, заяви директорът на Националното тол управление в АПИ Антон Антонов пред БНТ. Единственият констатиран проблем, по думите му, са терминалите за закупуване. Той призна, че сайтът bgtoll.bg, от който се закупуват електронни винетки, е имал проблеми в началото, но те са изчистени.

До средата на следващата седмица по граничните пунктове ще бъдат инсталирани 37 терминали за закупуване на електронни винетки, увери директорът на Националното тол управление в АПИ Антон Антонов. По думите му, с въвеждането на всяка нова система е нормално да има известни грешки.

Чрез Външно министерство чуждите превозвачи са уведомени как могат да си купят електронна винетка по интернет, обясни той.

Единственият констатиран от АПИ проблем с електронните винетки е бил с терминалите за закупуване, заяви Антонов. По думите му, шофьорите, които са купили електронни винетки по няколко пъти за един и същ автомобил, ще бъдат компенсирани. „Полагаме всички усилия системата да работи“, допълни той.

54 души работят с IT системите. Сайтът bgtoll.bg наистина е имал дребни проблеми, които са изчистени, увери Антон Антонов.

Не се очаква сериозна загуба от гратисния период, даден до 15 януари, до който липсата на винетка няма да се санкционира. По малките населени места от понеделник винетки ще разпространяват клоновете на Българските пощи.

Директорът на Националното тол управление каза, че конвертирането по няколко стотин пъти на хартиена винетка в електронна, засечено от системата, не се дължи на бъг. В момента кол центърът не работи, но ще започне работа от следващата седмица. До тогава, шофьорите могат да звънят на телефоните на АПИ, увери Антонов.

Терминалите за закупуване на винетки на ГКПП „Дунав мост“ работят нормално, показа експеримент на БНТ.

От АПИ вече обявиха, че шофьорите няма да бъдат глобявани за липсата на винетка до 15 януари. Това е толеранс за потребителите, за да се информират за системата. Има сигнали от мобилните екипи, че хората сами спират при тях да ги питат от къде да си закупят винетки.

Антонов обясни, че след закупуването на електронната винетка не е необходимо да се пази касовата бележка.

„До вчера имахме над 110 000 заявки за конвертиране на винетки, като 8 000 от тях бяха фалшиви“, посочи още директорът на Националното ТОЛ управление пред bTV.

Имейлът, който се посочва при купуването на електронната винетка, е в нарушение на закона, но това ще бъде премахнато, увериха още от агенцията. Когато посочвате електронна поща, декларирате, че на нея може да ви се изпращат фишове.

Два са основните проблеми в системата, подчерта бившият шеф на транспортната комисия в НС Настимир Ананиев. Според него с амнистия за тези, които карат без винетки, се търпят финансови загуби, за които не е ясно кой ще поеме отговорност.

Проблем е и базата данни, като по думите му конвертирането на старите винетки е трябвало до стане автоматично.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама