Любопитни факти за човешкото сърце

10:00, 05 яну 19 / Любопитно 25 2597 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сърцето отговаря за циркулацията на кръвта и доставя на тялото ни кислорода и хранителните вещества, от които то се нуждае, за да е живo. Ето и някои интересни факти:

 

Тъй като има собствен електрически импулс, то може да продължи да бие, дори когато е отделено от тялото.

На всеки 34 секунди от сърдечносъдово заболяване умира един от човек.

Повечето сърдечни удари стават между 8 и 9 ч. сутринта, като най-често това се случва в понеделник.

„Туп-туп” – ритъмът на сърцето се създава от затварянето на четирите сърдечни клапи.

Сърцето извършва повече физическа работа от който и да е мускул в тялото за целия живот. Мощността на сърцето варира от 1 до 5 вата. Докато квадрицепсът (най-големият мускул на бедрото) може да произведе 100 вата за няколко минути, мощност от един ват в продължение на 80 години се равнява на 2,5 гига джаула.

Смехът е полезен за сърцето. Според изследванията, искреният смях отпуска стените му и така се повишава притокът на кръв към него.

Сърцето започва да бие от четвъртата седмица след зачеването и не спира да бие до смъртта.

Новороденото има около една чаша кръв в циркулацията. Сърцето на възрастен човек изпомпва около 4 до 6 литра към тъканите и към и от белите дробове за около една минута при сърдечна честота 75 удара/мин.

Сърцето изпомпва оксигенираната кръв към аортата (най-голямата артерия) за около 1,6к м/ч. Когато достигне до капилярите, тя се движи с около 109 cm/ч.

Египтяните са вярвали, че сърцето и другите големи органи имат тяхна собствена воля и могат да се движат в тялото.

Платон твърди, че мисленето е свързано с мозъка, а чувствата произхождат от “горещото” сърце.

Продължителното безсъние може да доведе до прескачания на сърцето, наречени екстрасистоли.

Човешкото сърце тежи при мъжете 280 - 340 гр, а при жените 230-280 г.

Първата открита сърдечна операция е направена през 1893г. от д-р Даниел Хол Уилямс.

Десният бял дроб на човека е по-голям от левия. Това се дължи на разположението на сърцето.

Зехтинът намалява риска от настъпване на сърдечни усложнения.

За един живот сърцето изпомпва близо 1,5 милиона бъчви кръв – достатъчно да се напълнят 200 жп цистерни.

Болшинството от инфарктите се случват между 8 и 9 часа сутринта.

Раздялата с любимия или смъртта на близък наистина може да разбие сърцето ни. Подобна психологическа травма може да доведе до изработването от организма на хормони на стреса, които да „оглушат” сърцето, предизвиквайки симптоми на сърдечен пристъп.

Някога се е мислело, че сърцето контролира емоциите.

Сърцето на възрастен човек бие 72 пъти в минута; 100 000 пъти на ден; 3 600 000 пъти в година; и 2,5 милиарда пъти през целия живот.

Кръвоносните съдове в тялото имат обща дължина около 100 000 км.

Количеството кръв, изпомпвано от сърцето може да варира широко – от 5 до 30 литра на минута.Всеки ден сърцето генерира достатъчно енергия да движи камион в продължение на около 30 км. А за целия живот, генерираната енергия е достатъчна за отиване до Луната и обратно.

Тъй като сърцето има способност да създава собствен електрически импулс, то може да продължи да бие дори и извън тялото дотогава, докато получава достатъчно кислород.

Сърцето на плода бие приблизително два пъти по-бързо от сърцето на възрастен човек – около 150 пъти в минута. Когато плодът е на 12 седмици, сърцето изпомпва около 30 литра кръв на ден.

Сърцето изпомпва кръв почти до всичките 75 трилиона клетки в тялото. Само роговицата не получава кръв.

Пет процента от кръвта снабдяват сърцето, 15-20% отиват към мозъка и централната нервна система, и 22% отиват към бъбреците.

При някои от хората, които хъркат, е възможно да е налице състояние, наречено обструктивна сънна апнея, което може да повлияе отрицателно на сърцето.

Кокаинът уврежда електрическата активност на сърцето и причинява спазъм на артериите, което може да доведе до инфаркт или инсулт дори и при здрави хора.

Гален, известен хирург на Римските гладиатори, демонстрира, че кръв, а не въздух (според Хипократ) изпълва артериите. Той обаче смятал, че сърцето работи като нискотемпературна печка, която задържа кръвта топла и че кръвта се процежда от едната страна на сърцето към другата през малки отворчета в сърцето.

Гален е бил съгласен с Аристотел, че сърцето е телесният източник на топлина, вид „лампа”, снабдявана с кръв от черния дроб и запалвана с въздух от белите дробове. Мозъкът служел за охлаждане на кръвта.

През 1929г. немският хирург Вернер Форсман (1904-1979) изследвал отвътре своето собствено сърце, като въвел катетър във вената на ръката си и го придвижил на 50 см и вътре в сърцето. Така той поставил началото на сърдечната катетеризация, сега често използвана техника в кардиологията.

Валсът е най-сходен с ритъма на човешкото сърце.

На 3 декември 1967г. д-р Кристиан Барнард (1922-2001) от Южна Африка трансплантира човешко сърце в тялото на Луис Вашански. Въпреки че приемникът е живял само 18 дни, това се счита за първата успешна сърдечна трансплантация.

Сърцето на жената обикновено бие по-бързо от това на мъжа. Средната сърдечна честота при мъжете е около 70 удара в минута, докато при жените е около 78/мин.

Кръвта всъщност е тъкан. Когато тялото е в покой, на кръвта са и нужни само 6 секунди да отиде от сърцето до белите дробове и обратно, само 8 секунди да отиде до мозъка и обратно, и само 16 секунди да достигне пръстите на краката и да мине целия път обратно до сърцето.

Рискът от инфаркт за хора, които не спортуват е два пъти по-голям отколкото за хора, които спортуват редовно.

Френският лекар Рене Лаенек (1781-1826) измислил стетоскопа, когато решил, че е неуместно да долепи ухото си до гръдния кош на своя пациентка.

Лекарят Ерастратус (304-250г. пр.н.е.) бил първият, който открил, че сърцето работи като естествена помпа.

Хванете топка за тенис и я стиснете здраво – ето толкова силно работи биещото сърце, за да изпомпва кръвта, пише Обекти.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама