Как да тренираме зрението?

16:00, 05 яну 19 25 2197 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако искаме да поддържаме очите си здрави, не трябва да забравяме да тренираме нашето зрение.

Съществуват множество лесни трикове, които ни позволяват това, пише BrightSide.

Не претоварвайте очите си. Затваряйте ги за минута-две на всеки 2-3 часа.

Носите очила? Сваляйте ги от време на време, ако можете.
Сменяйте фокуса с близо и далеч и движeте очите, за да не напрягате прекалено много очния мускул и да го тренирате.

Масажирайте очите си с помощта на нежни кръгови движения. Следвайте инструкциите на тази картинка. Движете ръцете си бавно от точка 1 до 6. Използвайте средния пръст и показалеца, за да окажете слаб натиск (в никакъв случай не трябва да изпитвате какъвто и да било дискомфорт).

Когато сте излезли навън на разходка, опитайте се да се фокусирате върху по-далечните обекти – не гледайте предимно в краката си.

Пийте сок от моркови колкото се може по-често – по възможност всеки ден. За максимален ефект – добавяйте 2 капки зехтин към него. Той няма да развали вкуса му, но ще ви помогне да абсорбирате полезните съставки на сока по-ефективно.

Когато очите ви се изморят, изплакнете ги с топла вода.

Не забравяйте да мигате. Колкото и странно да ви звучи, има много периоди от деня, когато забравяте да мигаш. Това важи особено силно за хора, които работят на компютър или извършват някаква ювелирна, занаятчийска дейност, както и хора със специфични професии, които изискват висока концентрация. Същото важи и за хора, които не виждат добре. Когато мигате, окото се почивства и овлажнява. В спокойно състояние мигате някъде около 10-15 пъти в минута.

Опитайте се да не се взирате в екрана на компютъра, телевизора или смартфона поне 2 часа преди лягане.

Изпълнете упражнението Тратака, популярно в Индия. То отнема не повече от 10 минути. Помага на очите и спомага за по-доброто фокусиране на съзнанието. Седнете удобно и се фокусирайте в 1 точка в пространството в рамките на няколко минути (например в свещ). Опитайте се да не мигате. В съзнанието си трябва да имате ясен и детайлен образ на обекта. Накрая затворете очи. Съсредоточете се върху пространството между веждите. Опитайте се да извикате в съзнанието си образа на предмета. Задръжте го колкото се може по-дълго.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама