Желязков: Пакта за мобилност ще раздели Европа

16:15, 04 яну 19 / Политика 25 1677 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Държавата твърдо застава зад протеста на българските тежкотоварни превозвачи на 10-ти януари в Брюксел", заяви транспортният министър Росен Желязков след проведена среща с бранша.

"Нашата цел е или постигаме нашите цели или блокираме законодателните предложения в пакта за мобилност, който предстои да се разгледа в транспортната комисия на ЕП", категоричен е министърът, цитиран от БГНЕС.

„Даваме си сметка, че имаме неясно мнозинство в парламента, което трябва да бъде информирано за последиците. Законодателните промени ще разделят Европа, въвеждат се протекционистки интереси, които лавинообразно след транспортния сектор ще се разраснат и в други сектори на европейската икономика. Текстовете нарушават основните закони на Европейския съюз“, прогнозира Желязков.

„Това е въвеждане на двоен стандарт и кражба на бизнес. Пряко заетите в бранша са 150 хиляди българи. Като се включат и техните семейства над 500 000 души ще се принудят да емигрират в други страни от ЕС“, отбеляза евродепутатът Ангел Джамбазки.

Протестът в Брюксел ще се състои от два лъча- единият е българският, а другият ще бъде сформиран от румънски и поляци, латвийци и литовци.

Евродепутатът Андрей Новаков заяви, че подготвят алтернативни текстове в промените в европейското законодателство. С тях българските евродепутати оспорват идеята шофьорите да се връщат на две седмици в България, както и да отпадне предложението да се забрани на шофьорите да спят в кабината на камионите.

От бранша са категорични, че това няма да е единственият протест и ще има още следващите дни,според превозвачите, са ключови за българския транспортен бизнес.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама