Православието отбелязва Коледа по стар стил

07:40, 07 яну 19 / Свят 25 1221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По Юлианския календар руснаци, сърби, македонци, арменци и много други народи празнуват Бъдни вечер на 6 януари, а Коледа - на 7-и. Българите, заедно с гърците и румънците, отбелязваме Рождество по каноните на Римокатолическата църква.

Руският патриарх Кирил ръководи рождественското богослужение в храма "Христос Спасител" на Бъдни вечер, на което присъства и премиерът Дмитрий Медведев. Патриархът се обърна към вярващите в специално послание като ги призова да посветят празника на добри дела.

„Празникът на Рождество е прекрасна възможност да покажем на-добрите си човешки качества, да дарим радост и любов на хората. Дори малките дела могат да направят този свят по-добър и по-светъл. Това е по-възможностите на всеки , защото с нас е Бог“, каза патриарх Кирил.

Руският президент Владимир Путин присъства на рождественска служба в катедралата в Санкт Петербург.

В Сърбия на Коледа палят дъбови пънове и клони - символ на Христос, или т.нар. бъдник. Патриарх Ириней присъства на освещаването му пред храма "Свети Сава" в Белград. „Поздравявам всички с нашия най-радостен православен поздрав - Мир божий - Бог се роди“, каза в словото си патриархът.

Освен в Сърбия и Русия, Коледа по стар стил празнуват в общо 16 страни, сред които Черна гора, Беларус, Етиопия, Грузия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама