Как да разпределим семейния бюджет през януари след харчовете по празниците

10:10, 07 яну 19 / Икономика 25 999 Topnovini
1

През трудния месец януари, след големите харчове около Коледа и Нова година, най-много от парите трябва да заделим за основните си разходи – храна, ток, вода, парно, вноски по кредити, лизинги. Около 55-60% от доходите ни е добре да покрият всички тези разходи. Не е добре да натоварваме целия доход с тях, защото няма да ни останат средства за други пера – здраве, почивки, спортуване, хобита. 25-30% от месечните приходи е добре да се заделят за тях, обясни кредитният консултант Тихомир Тошев пред bTV.

По думите му в последните няколко години все повече българи спестяват. Депозитите нарастват, сумата вече нахвърли 50 милиарда, което е рекорд, отбеляза Тошев. Той отново повтори, че е добре да заделяме поне 10% от месечните си доходи.

Ако по празниците сме взели бързи кредити, е важно да ги върнем в срок.

Ако сумата е малка, моят съвет е тя да се изчисти дори и по-рано, още на първа заплата. Когато се забавим, започват да текат наказателни лихви и такси. Някои хора продължават да правят грешката да изтеглят нов кредит, за да погасят стария и влизат в спирала от кредити, отбеляза Тихомир Тошев.

Прогнозата е, че от средата на тази година ще започне леко покачване на лихвите по ипотечните кредити – с около 0,2 – 0,4%.

Това означава между 20 и 40 лева по-скъпа месечна вноска, изчисли кредитният консултант.

По думите му ще има спад в ръста на кредитите, а цените на имотите се задържат.

А ето как се справя със семейния бюджет едно семейство от Берковица. Фамилията на Борислава Трендафилова е голяма и харчовете и без празници са много.

Но през декември парите просто изтичат. „За подаръци на децата, на близките, за нас също подаръци – почивки, екскурзии, трапези. Поне два пъти повече сме изхарчили от другите месеци със сигурност”, изчислява тя.

Съпругът ѝ е международен шофьор, този месец е на курс и тя ще трябва сама да „дисциплинира” бюджета – но така, че деветмесечният ѝ син да не го усети.

„Да се спести от храна и други битовизми няма как, но както подаръците, така и излизанията, почивките – например този месец няма да се ходи на почивка”, казва Борислава.

Като част от фамилията и участник в дългите празници, Димитрина Гелова също е похарчила прекомерно.

„Ние си направихме новогодишен подарък – екскурзия. Беше в България и това беше най-скъпият разход, другото бяха подаръци. Ще трябва доста да се "свием", защото все пак е януари”, признава тя.

Със старшинство по възраст в семейството само Лалка Гелова ще се справи с януари без проблеми – за толкова години се е научила да пести.

„Въпреки всичко, оставяхме си за през януари малко пари, за да можем да преживяваме някак си. Просто така сме си правели сметка да ни стигат”, подчертава тя.

Поради заетостта на съпрузите си, за овладяването на семейните бюджети отговарят Борислава и Димитрина – макар да признават, че харчат повече от тях.

С много воля и без перо „лични” обаче са категорични, че ще успеят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани