ООН: Търговията с хора си остава до голяма степен ненаказано престъпление

12:40, 07 яну 19 / Свят 25 1017 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Търговията с хора, засягаща мъже, жени и деца, станали жертви на престъпни дейности, вариращи от сексуална експлоатация до взимане на органи, си остава до голяма степен ненаказана по света. Това се констатира в доклад на ООН, публикуван днес, предаде Франс прес.

"Въпреки неотдавнашната тенденция за увеличаване на осъдителните присъди за деяния, свързани с трафика на хора в Африка и Близкия изток, общият брой на присъдите в тези региони остава много малък", се казва в доклада на Службата на ООН за борба с трафика на наркотици и престъпността, чиято централа е във Виена. "Трафикантите почти не рискуват да бъдат изправени пред съда", се допълва в документа. В него се призовава за засилване на международното сътрудничество с цел преследване на международните престъпни мрежи.

Докладът събира данни до 2016 г. В него се отбелязва, че никога през последните 30 години не имало толкова страни, в които да има въоръжени конфликти. А съществуването на въоръжен конфликт засилва риска от трафик на хора, защото тези конфликти са придружавани често от отслабване на властите, от принудително преместване на населението, от разпадане на семейните структури и от икономическа нестабилност, се подчертава в документа.

Търговията с хора с цел сексуална експлоатация е най-честа и съставлява 59 процента от идентифицираните през 2016 г. жертви. Като пример се посочват хилядите момичета и жени язидки, поробени от Ислямска държава в Ирак. Една от тях - Надя Мурад, е носителка на миналогодишната Нобелова награда за мир, която й бе присъдена за нейната дейност в подкрепа на жертвите.

Принудителният труд е втората най-разпространена форма на трафик на хора, представляваща една трета от жертвите, обхванати от данните, и преобладаваща по-специално в Субсахарна Африка и в Близкия изток.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама