Шест храни, които ускоряват метаболизма

09:30, 12 яну 19 25 2073 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Покачването на теглото и чувството може да бъде в резултат от забавен метаболизъм, пише Puls.  За да се ускори, трябва да се консумират правилните храни в правилните количества. Ето и някои от тях.

1. Зелен чай

Зеленият чай е една от най-добрите напитки за загуба на тегло. Катехините, които той съдържа – епигалокатехин галат, епикатехините и епигалокатехин са антиоксиданти, които помагат за изчистването на тялото от вредните радикали. Така чаят предотвратява оксидативното увреждане на клетките и техните функции. Зеленият чай може да се пие по 3-4 пъти дневно, за да се ускори метаболизмът, да се повишат енергийните нива и да се намали теглото.

2. Храни, богати на протеини

Богати на протеини храни като пилешки гърди, риба, миди, бобови растения, соя и гъби са идеален вариант за ускоряване на метаболизма. Те контролират глада и предпазват стомаха от прием на твърде много храна. Лещата също е голям източник на растителни протеини, тъй като е богата на диетични фибри, минерали и мазнини. Лещата помага за предпазване от различни заболявания като затлъстяване, диабет, рак и сърдечносъдови заболявания. Тя подобрява здравето на червата, намалява глада и увеличава естествено метаболизма.

3. Семена от сминдух

Сминдухът е подправка, която може да забърза метаболизма и да помогне за загуба на мазнини. В проучване се показва, че екстрактът от семена от сминдух помага за подобряване на метаболизма чрез намаляване на мастната тъкан и увеличаване на храносмилателните ензими.

4. Ябълков оцет

Ябълковият оцет спомага за стимулиране на метаболизма чрез балансиране на вътрешното pH и понижаване на серумните нива на триглицеридите. Ползите от ябълковия оцет може да се извлекат чрез приема му сутрин на гладно.

5. Целина

Целината може да се добави към всяко ястие или здравословно смути. Когато се консумира целина, клетките работят по-усилено, а това води до ускоряване на метаболизма. Зелената подправка съдържа богата палитра от полезни хранителни вещества като витамин А, В, В1, В2, В6, С, калий, калций, желязо, фосфор, магнезий и много други.

6. Пълномаслено кисело мляко

Киселото мляко е източник на добри чревни бактерии, подпомагащи храносмилането. То помага и за контролиране на апетита и регулиране нивата на кръвната захар. В резултат на това клетките функционират на оптимални нива и се засилва метаболизма. За разлика от нискомасленото мляко, което не засища, пълномасленото съдържа основните хранителни вещества, които държат ситост за по-продължително време.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама