Николай Ненчев: България прави правилния избор с F 16, въпреки съпротивата на Радев

09:40, 08 яну 19 / Политика 25 1923 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"България прави правилния избор с изтребителите F-16, а конфликтът около това кой боен самолет да бъде купен за нуждите на българските ВВС е изкуствен и е резултат на „друг тип интереси”. Това каза пред bTV бившият военен министър Николай Ненчев.

На Богоявление президентът Румен Радев остро разкритикува процедурата по избиране на нов изтребител, като заяви, че конкурсът е бил опорочен и правителството е обявило победител в разрез със собствените си правила и на по-висока цена от предвидената.

Според Ненчев обаче държавният глава лобира за свои интереси, в полза на русофилски организации, а изказването му било популистко.

„Колко пъти президентът посети Народното събрание, за да разговаря по този въпрос, колко пъти посети парламентарните групи. Колко пъти се срещна с политико-експертната група? Нека бъде така добър да приеме волята на Народното събрание, в противен случай вървим към един много опасен процес – взривяваме държавността”, заяви Ненчев.

„Изборът на F-16 е чудесен. Но нека министърът на отбраната да помисли и да проведе настоятелни разговори за това при подписването на договора незабавно да получим 4 или 5 F-16 от САЩ, които да бъдат на разположение – за охрана на въздушното пространство, за обучение на пилотите и да спрем с онзи договор за поддръжка МиГ-29 и СУ-25. Този път България прави правилния избор, въпреки съпротивата на Радев”, посочи отново бившият министър.

Според него гласуването в парламента ще се проведе до седмица. Ненчев прогнозира, че не всички парламентарни групи ще гласуват „да”.

„Всичко ще бъде в ръцете на Ахмед Доган и на парламентарната група на ДПС, но не се съмнявам, че те ще подкрепят този проект”, добави той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама