Има ли Луната тъмна страна?

12:40, 08 яну 19 / Любопитно 25 1104 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тъй наречената далечна страна на Луната дълго време беше считана за загадка, тъй като тя не е видима от Земята. Но тя не е тъмна, напук на наложилото се схващане чрез легендарния албум на "Пинк Флойд" "The Dark Side of the Moon", съобщава ДПА, цитирана от БТА.

Вярно е, че Луната се движи в орбита около нашата планета, но винаги е изложена към нас откъм едната си страна. Но през това време Слънцето я огрява отвсякъде, така че нашият естествен спътник няма постоянна тъмна страна.

По време на пълнолуние частта от Луната, която виждаме, е огрявана от слънчевите лъчи и за нас тя е ярка. По време на новолуние Слънцето огрява противоположната ѝ страна. Страната, която е обърната към нас, тогава тъне в мрак.

Първите снимки от обратната страна на Луната бяха получени през 1959 г., благодарение на съветския космически апарат "Луна-3". Американските астронавти от мисията "Аполо 8" бяха първите хора, зърнали отдалечената част на Луната със собствените си очи.

Заглавието на легендарния албум на „Пинк Флойд“ всъщност е заимствано от американския писател Марк Твен: "Всеки от нас е Луна и има своята тъмна страна, която не показва на никого". Но Твен по-скоро се е фокусирал върху различните особености на характера, а не е имал предвид астрономията.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама