Каракачанов: Циганите в България станаха изключително нагли

13:30, 08 яну 19 / Общество 25 615 Topnovini
1

Циганите в България станаха изключително нагли вече, с тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира нападението над 33-годишен военнослужещ, извършено от двама роми в село Войводиново. Каракачанов се намира във Войводиново, където днес се събира извънреден щаб, за да се реши какви спешни мерки да бъдат предприети, за да стихне напрежението в селото. Снощи там имаше протест, в който участваха близо 300 души.

"Бях при ефрейтор Димов в болницата. Утре ще му направят операция. Има счупена скула, много кръвонасядания покрай очите. Нападателите са го удряли предимно в главата. Иначе състоянието му е добро, може да се каже, че е средна телесна повреда. Утре ще бъде опериран, няколко дена след това ще бъде изписан. Парадоксалното е, че циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди няколко дена убиха полицай, преди два дена бият военен. Това не може да продължава повече", заяви Каракачанов.

Незаконните къщи в ромската махала на пловдивското село Войводиново да бъдат съборени в кратки срокове, разпореди също така военният министър. Според него проблемът не може да бъде решаван на парче и е нужна цялостна програма и стратегия, която лично той се ангажира да внесе в Министерски съвет и да мине през Народното събрание, а хората тук обвиняват местната власт, че покровителства ромската махала и че всички къщи там са незаконни, но не се взимат мерки срещу това.

На Богоявление 33-годишният ефрейтор от 68-а бригада Специални сили Валентин Димов беше изненадан и пребит от двама роми от местната махала. Вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че веднага след нападението ромите са се опитали да се укрият в съседно населено място, но благодарение на бързата реакция полицията, са заловени. Те са с прокурорско разпореждане 72 часа в ареста.

Командирът на 68-а бригада Явор Матеев съобщи, че техният служител е бил нападнат в гръб, а заедно с неговото яке е била завързана главата и ръцете му, така че той не е могъл да се защити при нападението.

"Неприятен инцидент, но брутално професионално, тъй като военнослужещият е изненадан в гръб. Неговото яке е използвано, така че всъщност главата и ръцете му да бъдат вързани и удрян по най-зверския начин в ситуация, в която той по никакъв начин не е изразявал някаква агресия към тези граждани", съобщи бриг.ген. Матеев по БНТ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани