Петкова отрече шоковия скок на индустриалния ток да е заради държавата

16:51, 08 яну 19 / Политика 25 1587 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До края на тази година държавата трябва да има завършен и одобрен от Европейската комисия план за развитие на енергетиката до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Следващите месеци Министерството на енергетиката ще пусне на сайта си активен линк, на който ще се събират коментари и предложения от специалистите. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник.

Сред заложените мерки е увеличение на дела на произведената енергия от ВЕИ до 25% спрямо общата произведена в страната, както и уеднаквяване на цените на енергията на борсата и за бита. Петкова заяви, че целта е в следващите години постепенно да изчезне пазарът, чиято цена се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Енергийният министър категорично отрече твърденията, че шоковото поскъпване на цената на индустриалния ток е заради лошо управление на държавната енергетика.

Синдикатите поискаха от държавата да се изработят по-ясни механизми на работа на енергийната борса, за да не се допускат такива скокове в цената на индустриалния ток, заради които предприятия бяха принудени да затворят през есента на миналата година.

Председателят на комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев припомни, че от началото на тази година държавният регулатор от началото на годината има правомощията да разследва случаи на търговски сделки на борсата. За тази цел на регулатора се отпуска допълнителен бюджет и ще се назначат разследващи специалисти.

В хода на заседанието на Тристранката бе решено да се обсъди и въпроса с промените в Закона за горивата. Те са напът да изкарат на протест средните и малки търговци на горива. Те настояват за отпадане на измененията, според които се изисква наличето на 1 млн. лева уставен капитал и още 20 000 лева банкова гаранция за всяка бензиностанция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама