Константин Попов: България има нужда от нов тип самолет, предложението на МС е прекрасно

19:30, 08 яну 19 / Политика 25 1428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"България има нужда от нов тип самолет. Това, което предлага правителството, е прекрасно". Това каза председателят на Комисията по отбрана и депутат от ПГ на ГЕРБ Константин Попов за процедурата по придобиване на нов тип боен самолет, съобщава БГНЕС. 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов внесоха на 21 декември в Министерския съвет Доклад за резултатите от работата по изпълнение на приетия от Народното събрание актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“. С него се предлага на Министерския съвет да внесе за одобрение в Народното събрание решение за възлагане на правителството да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на Съединените американски щати за придобиване на нов тип боен самолет за Военновъздушните сили.

„Аз смятам, че тук трябва да дадем значимото на правителството, на премиера Борисов за смелостта да придвижат нещата напред, за това да вземат отношение да застанат зад модернизацията на Българската армия, зад бъдещето на българската армия”, заяви Попов.

Той посочи, че България има нужда от нов тип самолет. „Няма нужда да правя реклама на F-16 или на някакъв друг тип самолет. Всеки има своите добри и слаби страни и в предложението тези неща се виждат, но очевидно е, че F-16 е един прекрасен самолет и ако вземе след време решение, че това е нашият избор и ратифицираме съответния договор с правителството на САЩ, България ще има най-модерния, най-боеспособния самолет в източната част на Европа, в НАТО”, каза Попов.

Попов обясни и понятието за лобизъм като уточни, че това е да окажеш неформален натиск за вземане на конкретно политическо решение, а по отношение на изтребителите решението било  определено политическо. „Няма как министърът на отбраната, министрите от МС, министър-председателят, НС да подпишат с вързани ръце това, което им се предлага. Просто, защото това са техните отговорности и задължения и те са много тежки“, обясни Попов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска да припомни, че на Консултативния съвет при президента Радев това била една от темите за изпълнение ангажимента на страната ни за инвестиционния разход за модернизация на Българската армия. „Но, когато този инвестиционен разход се прави прозрачно, на президента Румен Радев не му харесва, когато обаче президентът Радев искаше да приключи тази процедура в служебния кабинет от назначения от него министър-председател, министър на отбраната, въздействието, което по всяка вероятност може би е било оказано, за да се вземе решение непрозрачно, е да може да се задължи следващото НС, следващият МС да движи по процедура, която е завършена непрозрачно”, посочи Цветанов и припомни анкетната комисия в НС. Тя приключи с прозрачно решение, каза той и заяви, че това дало възможност на българското правителство отново да включи в процедурата всички участници, които по думите му, били елиминирани от служебния кабинет. „Ние винаги сме казвали, че прозрачността е над всичко”, заяви той.

Цветанов обясни, че политическото решение, което ще вземе българският парламент ще бъде на база експертизата и експертното предложение, което дава доклада на двамата министри и това, което ще вземе като решение МС. „Окончателното решение се взима чисто политически, но то е на база на тази съгласувателна процедура, на тази работа на експертите и прозрачността, която беше пренебрегната в мандата на служебния кабинет, назначен от Румен Радев. Защото по всяка вероятност, изпускайки си нервите последните няколко дни, начинът, по който коментира тази тема, той трябва да знае, че е президент на България, а не страна по този процес”, заяви Цветанов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама