Карлос Контрера: София може да загуби милиони от промените в Пакета "Макрон“

12:00, 09 яну 19 / Политика 25 1265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера смята, че София може да загуби милиони от промените в Пакета „Макрон“

На 10 януари евродепутатът Ангел Джамбазки ще е част от организаторите на българските превозвачи, които ще протестират в Брюксел срещу пакета „Мобилност“, известен като „Плана Макрон“. Тогава в ресорната комисия ще бъдат гласувани новите правила за транспорта в Евросъюза.

Общинският съветник от ВМРО в Столичен общински съвет и заместник-председател на комисията по икономика и собственост към СОС Карлос Контрера изрази притесненията си, че Пакетът „Мобилност I“ е явна пладнешка кражба на бизнес и че София ще пострада доста. Негативите са непредсказуеми на този етап, защото има много косвени последици. Ако извадиш от строя един бизнес, той повлича и останали сектори след себе си, защото икономиката е жив организъм.

Планът „Макрон“ е примерът как една законодателна мярка може да докара до фалит или намаляване на обема на работа на един бранш, който докарва 17% от БВП на България. Проблем от тези промени би се развил в Столична община на няколко равнища. Първо – в София има много транспортни компании с различен капацитет, което значи, че най-малките ще фалират, а останалите ще трябва да се свият. Преведено на по-просто език – ще се закрият работни места, по-малко данъци и осигуровки и нула процента инвестиция, категоричен е Контрера.

Съветникът от ВМРО обяснява, че съществува и друг сценарий – транспортните компании, които имат проекти за нови логистични центрове и разширяване на бизнеса, ще бъдат принудени да избягат в държави с по-благоприятни режими, защото ще се борят за своето оцеляване. Ако това се случи, минусът за Столична община е налице, защото логистичните центрове са приходи за местната власт – такси, местни данъци и т.н., констатира той.

Във връзка с това в района на Кремиковци и Нови Искър има сериозни интереси за изграждане на логистични центрове, бъдат ли приети промените от безумния план на Макрон, проектите на инвеститорите ще бъдат замразени, което директно лишава общината от местни приходи, допълва заместник-председателят на комисията по икономика и собственост в СОС.

Нещата, които се случват на европейската политическа сцена са от огромна важност за нас, защото ако браншът на превозвачите пострада – страда цяла София. Замразяването на бази значи по-малко приходи от данък върху възмездно придобиване на имущество, от данъка върху недвижимите имоти, от такса смет, от такса за издаване на разрешения за строеж и т.н. Ако бъде приет Планът за „Мобилност I” над 10 000 хил. работни места ще бъдат закрити, а по отношение на приходите за Столична община – между 3 и 5 млн. лева преки загуби, споделя съветникът.

Карлос Контрера е категоричен, че не е правилно да се приемат тези административни регулации, защото ще доведат след себе си освен финансовата загуба за Столична община, но и още по-голям проблем като загубата на работни места, на обороти. Представете си – тези семейства, които остават без работа, дали ще помислят за покупка на жилище например? Едва ли, казва общинският съветник от ВМРО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама