Задържаните за побоя във Войводиново остават в ареста

17:17, 09 яну 19 25 1965 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” постанови днес Районен съд-Пловдив за 17-годишния Борис Насков Пакетов и 21-годишен Асен Насков Пакетов, обвинени за побоя над Валентин Димчев на 6 януари тази година в село Войводиново, община Марица, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Двамата братя са обвинени в причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди.

В съда днес прокурорът подчерта, че агресията е продължила дълго време и дори тогава, когато пострадалият е бил паднал на земята и бил в безпомощно състояние.

При снемането на данните за самоличност по-малкият от братята не можа да каже рождения си ден, наложи се адвокатът да помага със справка от документ. По ирония на съдбата се оказа, че е роден точно на 12 януари – денят, в който Пловдив открива Европейската столица на културата с мотото "Всички заедно сме цветове". Въпреки справката, в която се посочва завършено „основно образование”, обвиняемият каза, че не може да чете и да пише. Работел с коня и каруцата в селото. По-големият брат е семеен, има малко дете и работи на трудов договор като зидаро- кофражист в Пловдив. И той е неграмотен. Досега двамата не са осъждани.

Прокурорът характеризира престъплението като особено брутално, ритниците по главата и юмруците са нанасяни върху падналия на земята човек дори когато са дошли роднините на двамата биячи и се опитали да ги спрат. Според прокурора, двамата са лишени от базови ценности и стойности.

Адвокатът на братята Пакетови Красимир Баков изрази съчувствие към пострадалия Валентин Димчев, който днес бе опериран заради счупване на ябълчната кост и към неговите близки, но в защитната си теза изрази съмнение, свързано с промяната в обвинението. Действително първоначалното обвинение беше за нанасяне на лека телесна повреда, а след ден се трансформира на средна телесна повреда. След първия преглед в болницата командосът е бил освободен за домашно лечение и не е установено счупване, каза адвокатът, това става на следващия ден. Той обвини и медиите, че са направили от побоя първа новина, вместо да пишат за изтребителите Ф-16, за убийството в Стара Загора и за семейство Баневи. Те са настроили обществото предварително, каза той, а за това допринесе и министърът на отбраната Каракачанов, който, както каза адвокат Баков, прави опит за противопоставяне и раздухва етническо напрежение.

Адвокатът каза още, че има и друга гледна точка за инцидента и че поведението на двамата му подзащитни е неизбежна самоотбрана, излязла от граници. Последният му аргумент бе, че те няма да се укрият, а ще се върнат да живеят на ул. "Победа" 21 в село Войводиново, макар че там в момента няма никого, а полицията ще ги пази.

Съдът прие, че двамата са безспорни автори на деянието и ще се укрият и ги остави в ареста.

По същото време на посочения адрес, който означава площ от декар и половина, населен с незаконно построени къщи, започна събаряне на негодните за живеене. Заповедта е издадена от кмета на община Марица Димитър Иванов.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама