Eто кои са най-полезните ферментирали храни

18:40, 10 яну 19 25 1967 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ферментиралите храни са най-добрият начин да заредите организма си с витамини, минерали, пробиотици и ензими. Добрите бактерии подобряват храносмилането, повишават имунитета, подпомагат тялото да запази килограмите си в норма и още куп други ползи за здравето. Известно е, че храни като кисело мляко и зеле, са богати на пробиотици - добри бактерии, които растат по време на ферментационния процес. Ето шест от най-полезните ферментирали храни, събрани от foodpanda:

1. Кисело зеле

Направена от зеле и сол, тази ферментирала храна доставя здравословна доза пробиотици и фибри. Киселото зеле е нискокалорична храна, богата на витамини, минерали и микроелементи.

2. Кимчи

Кимчи представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле и наподобява българското кисело зеле, но с много добавени подправки — лют червен пипер, сок от чесън и лук, домати и други.

Това е традиционно корейско ястие.

3. Кефир

Това е ферментирала млечна напитка, произхождаща от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Получава си след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирени зърна. Възможно е и използването на конско мляко - нарича се кумис. Кефирените зърна са комбинация от бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари.

3. Темпе

Темпе е традиционен соев хранителен продукт, произлизащ от Индонезия. Прави се с контролирана ферментация на соеви зърна и се оформя в сбита форма, напомняща вегетариански бургер. Ферментационният процес на темпето му придава по-високо съдържание на протеини, диетични фибри и витамини.

4. Мисо

Мисо е традиционна японска подправка, произведена чрез ферментация на соя със сол и гъбата плесен Aspergillus orwzae мисо. Пречиства организма от вредните, нездравословни храни подсилва и имунната система.

5. Кисело мляко

Киселото мляко е млечно кисел продукт, който се получава чрез ферментация на мляко. Пробиотиците в киселото мляко помагат за усвояването на лактозата.

6. Ябълков оцет

Ябълковият оцет се получава чрез окисляване на етанола при сладка ферментация на плодовете. Използва се от векове за лечението на гъбички и чревни инфекции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама