Учени: "Ефектът на Мона Лиза" е неточен, предизвикан е от желанието да ни гледат

19:20, 10 яну 19 / Любопитно 25 1079 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Макар и хората да смятат, че Мона Лиза от шедьовъра на Леонардо следи посетителите с очи, германски учени твърдят, че това е само психологически ефект, съобщи вестник  "Мирър", цитиран от БТА.

"Хората могат да почувстват, че някой от снимка или картина ги наблюдава, ако изобразеният гледа точно направо", каза проф. Гернот Хорстман от университета на Билефелд.

"Ако погледът е леко настрани, пак може да се чувстваш наблюдаван", добави той. В тези случаи отклонението е до пет градуса и човекът чувства сякаш го гледат към ухото.

Учените са направили за изследването си повече от 2000 измервания на погледа на Мона Лиза. Те са установили, че той не е директен, а е към дясната страна на зрителя. С такова впечатление останали и участниците в експеримента. Ъгълът на погледа бил средно 15,4 градуса.

"Следователно терминът "ефектът на Мона Лиза" е неточен. Той илюстрира силното ни желание да ни гледат, да бъдем в центъра на нечие внимание, да сме значими за някого, дори и да не го познаваме", обясни проф. Хорстман.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама