ЕП отхвърли исканията на България, пакетът "Мобилност” обаче не влиза в пленарна зала (тема в развитие)

12:40, 10 яну 19 / Политика 25 1940 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисията по транспорт в ЕП отхвърли поискания от България компромисен вариант за пакета „Мобилност”. Това стана ясно, докато българските превозвачи протестират на площад „Люксембург“ в Брюксел.

Комисията  подкрепи предложението камионите, извършващи товарни превози в ЕС, да се връщат веднъж на три седмици в държавата, където е регистрирана фирмата собственик. Това е само един от трите доклада, които комисията разглеждаше и които засягат също условията за извършването на международни пътни превози. Отхвърлени бяха двата доклада, свързани с почивките на водачите и техните възнаграждения. Засега остава неясно какви текстове ще бъдат подложени на гласуване в пленарната зала - същите, променени или нови.

Министърът на транспорта Росен Желязков обаче заяви, че нито един от трите доклада по пакета "Мобилност" няма да влезе в пленарна зала. 

"Заедно с вашата категорична подкрепа и справедливи искания два от докладите по пакета "Макрон" - за командироването на шофьорите и за почивките в кабината, не са приети, а третият доклад - за връщането на камиона на всеки 4 седмици, беше утвърден от транспортната комисията. Но решението й противоречи на Съвета на министрите. Към момента заради създалата се ситуация, която е безпрецедентна, трите доклада няма да влязат в пленарна зала", обясни министърът.

Новината изпълни със скандирания и ръкопляскания площад "Люксембург" в Брюксел.

Според евродепутата Петър Курумбашев положението с Европейския съюз е "Сит на гладен не вярва".

"Няма да приемем и да допуснем огромни сектори от българската икономика да бъдат откъснати", заяви и лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков приветства множеството с думите: "Вие извоювахте тази победа, вие ни помогнахте".

Българските превозвачи настояваха за отхвърляне на пакета „Макрон“. На площада превозвачите ни бяха подкрепени от Румъния, Полша, Словения, Унгария, Хърватия. Близо до протеста бяха разположени 10 тежкотоварни автомобила, толкова бяха разрешени от белгийските власти.

Автомобилните превозвачи от България, Литва, Полша, Румъния, Словения, Унгария, Хърватия и други страни-членки на ЕС са изключително обезпокоени от съгласуваните усилия на някои държави-членки с взимащите решения в ЕС да защитят националните си пазари, като по този начин увреждат основните стълбове на Европейския съюз – свободното движение на хора, стоки и предоставяне на услуги. Това се казва в съвместна декларация на представители на превозвачите от България, Литва, Полша, Румъния, Словения, Унгария и Хърватия.

Представяйки Пакета за мобилност Комисията декларира, че неговата основна цел е фундаментална модернизация на европейския транспорт, която да помогне на сектора да остане конкурентоспособен в социално справедлив преход към чиста енергия и дигитализация.

Днешното решение е само стъпка от очертаването на становището на ЕП в преговорите с Европейската комисия и Съвета на ЕС.


Пред ТопНовини, евродепутатът Ангел Джамбазки коментира:

Да, отхвърлиха добрия за нас компромис - този на Ван Де Камп. Приеха само Ертуг, (б. ред. Исмаил Ертуг) най-убиващия всякакъв свободен пазар и конкуренция. Но това е междинен резултат.

Очаква се официална позиция от българските представители в Европарламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама