НЗОК няма да плаща такса на аптеките за обработка на рецепти по Здравна каса

16:30, 10 яну 19 25 1181 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отпадат двата лева, които НЗОК заплащаше на аптеките за обработка на рецепти по Здравна каса, съобщиха от Обществения фонд. Това е решено единодушно на среща между Здравната каса и Българския фармацевтичен съюз. Договорено е аптеките да си начисляват надценка върху лекарствата до 10 лева, които Касата заплаща напълно.

Обработването на рецепти с ниво на заплащане 100% от Здравната каса е в рамките на нормативно установените задължения на аптеките, се казва в становище от обществения фонд. На срещата с БФС е постигнато съгласие в Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти да се регламентира начисляването на полагащата се надценка за търговец на дребно за лекарствените продукти, изцяло заплащани от Касата с цена на производител до 10 лв. и да не се плаща такса от 2 лева за обработка на рецептата. По този начин аптеките ще продължат да отпускат лекарствени продукти, които са най-масовите - около 76% от предписваните и отпусканите, се казва още в съобщението

Председателят на БФС проф. Илоко Гетов посочи, че са доволни от договореното. "Да могат аптеките да начисляват надценка за сметка на тази такса от 2 лева, тъй като тя е изключително недостатъчна и върху нея се дължи и ДДС - това предложение беше прието от Касата. Сега очакваме окончателните текстове и как ще бъде решен въпросът с останалите 3 групи лекарства - до 30 и над 30 лева, тъй като там също има 100% платени лекарства, за които Касата дължи 2 лева такса "обслужване" или рецептурна работа на аптеките", обясни той пред БНР.

Така се осигурява и гарантира безпрепятственият достъп на повече пациенти до терапия с тези лекарствени продукти, а мярката няма да доведе до доплащане от страна на пациентите , посочиха от Здравната каса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама