Македонските депутати отложиха обсъждането на конституционните промени

18:35, 10 яну 19 / Свят 25 1143 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заседанието на македонският парламент, на което да се обсъждат промени в конституцията изисквани от Преспанското споразумение с Гърция, не започна днес и бе отложено за утре, съобщиха македонски медии.

То бе насрочено за 14 часа българско време, след това го отложиха за 16 часа, но в краяна сметка започналата вчера сесия се очаква да продължи утре в 13 часа.

Премиерът Зоран Заев заяви по-рано днес, че продължават преговорите с албанската партия Беса на Билял Касами за намиране на техническа формулировка за гражданството, така че да бъде осигурено мнозинство от две трети за приемането на поправките.

Същевременно бившият лидер на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски предложи на партията да даде два депутатски гласа в полза на поправките, за да не „сме шантажирани от двама депутати от Беса“, които искат да се заличи определението „македонско“ (за гражданството).

Дебатите започнаха вчера вечерта, но заседанието бе прекъснато от председателя Талат Джафери след обръщението на премиера Зоран Заев, за да може всеки депутат да получи стенограма от речта му.

Заев заяви пред парламента, че с постигнатите договорености с Гърция става възможно да се отворят първите глави от преговорите за членство в ЕС още тази година.

Освен това македонците, по думите му, получават кристално и недвусмислено потвърждение за своята идентичност.

Гърция вече не оспорва правото им на самоопределение, а македонският език ще се използва във всички институции, в Евросъюза и в НАТО, каза Заев.

Премиерът посочи днес, че дали ще има мнозинство от две трети за одобряване на конституционните промени в 120-местния парламент – т.е. 80 депутати, ще се знае в деня на гласуването им, но не посочи този ден

От управляващия Социалдемократически съюз на Македония вчера изразиха очакване гласуването да е в петък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама