Над 5 млн. опаковки с лекарства вече са с код срещу фалшификация

16:00, 11 яну 19 25 1130 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 5 милиона опаковки на лекарства вече имат специален код срещу фалшификация и са качени в българската система за верификация на лекарствата, съобщиха от Българската организация за верификация на лекарствата. Мярката е срещу фалшифициране на медикаменти и ще действа за целия ЕС от 9 февруари.

След 9 февруари 2019 г. лекарствата с рецепта ще бъдат защитени срещу фалшифициране с така наречената система за верификация и всяка опаковка да има собствен код.

В България към момента в системата вече са се включили над 1000 аптеки, включително над 70 болнични аптеки, 50 търговци на едро, 180 притежатели на разрешение за употреба на лекарства.

През тази година ще се продават опаковки с и без уникален идентификационен код. След 9 февруари тази година ще се произвеждат само опаковки с код.

По данни на Световната здравна организация, делът на фалшифицираните лекарства в развитите страни е 100 милиона опаковки годишно, а в останалите - до 30 процента от всички лекарства.

Най-рисково е предлагането в интернет. Там по данни на Световната здравна организация рискът човек да попадне на фалшиво лекарство е 50 на сто.

Верификацията на лекарствата се въвежда изцяло за защита на безопасността на пациентите, тъй като фалшивите лекарства представляват значителен риск за здравето и живота на хората.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама