Теменужка Петкова: Строежът на интерконектора с Гърция стартира до три месеца

15:45, 11 яну 19 / Политика 25 1780 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-късно до три месеца ще започне строителството по интерконектора Гърция-България, заяви по време на парламентарния контрол енергийният министър Теменужка Петкова. Проектът трябва да приключи през втората половина на 2020 г. С това ще започне и реалното изпълнението на договора между България и Азербайджан за доставка на 1 милиард куб.м. газ, посочи Петкова.

„Тези доставки са пряко свързани с два изключително важни проекта, които се реализират. Това е проектът „Южен газов коридор“, от който основна неразделна част е интерконектора Гърция-България. Именно реализацията на този проект ще даде възможност България да изпълни договора, който е сключен през 2013 г. и да достави 1 млрд. кубични метра газ, който на практика представлява близо една трета от нашето потребление…“, заяви Петкова.

„Тук вече наистина можем да говорим за една реална диверсификация на източника за доставка на природен газ и конкурентни условия и конкурентна среда“, каза Теменужка Петкова.

Министърът на енергетиката съобщи още, че строителството и въвеждането в експлоатация на проекта за разширението на капацитета на подземното газово хранилище „Чирен“ ще приключи през 2024 г.

Теменужка Петкова припомни, че до момента е изготвен технологичен проект за експлоатация и разширение, в който са подготвени и разработени четири варианта. Като икономически най-изгоден е одобрен третият вариант.

Той предвижда „активен газ един милиард кубични метра газ, добив - от осем до десет милиона кубични метра на ден и максимално резервоарно налягане до 150 бара“, обясни министър Петкова. И посочи, че тези параметри са определени въз основа на анализа на наличната геоложко-геофизична сондажна и резервоарно-инженерна информация за чиренската геоложка структура и капацитетните възможности на наземните съоръжения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама