България е сред първите в Европа по износ на Билки

10:20, 12 яну 19 25 1692 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България е сред първите пет европейски страни по износ на билки и подправки в Европейския съюз - сочат данни на Асоциацията на билкарите, предаде БНТ.

По износ на билки изпреварваме страни като Полша, Унгария и Сърбия. Според бранша, обаче, през последните години се натрупват проблеми в сектора, които могат да доведат до срив в производството и страната ни да загуби своята конкурентоспособност на международните пазари.

Само 15% от билките, които се произвеждат у нас, остават за вътрешния пазар, каза Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите в България, пред Bloomberg TV.

„Mента, маточина и липа имат ниска рентабилност, когато се изнасят като суровина. Най-активна е търговията с мента, маточина и липа, обясни експертът. Изнасяме ги с тонове, но тяхната норма на печалба е до 5%. После те се връщат у нас като отработени продукти с около 200–300% надценка. Ето защо все повече производители търсят възможност да продължат обработка на билките под формата на екстракти, етерични масла и лекарства“, допълни Елмазов.

Като всички производители билкарите също срещат трудности с недостатъчното подпомагане от държавата и липсата на работна ръка. Голяма част от билкопроизводството разчита на много ръчен труд. Териториите със запазена природа обаче, в които може да се произведе чисто лечебно растение, са обезлюдени. Елмазов вижда светлина в тунела, ако държавата поеме определени ангажименти и вземе пример от Китай, която успешно развива своето билкарство.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама