Каракачанов: България винаги е била регулатор на проблемите в Македония

19:38, 13 яну 19 / Политика 25 1257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България винаги е била регулатор на проблемите в Македония Това заяви Красимир Каракачанов - Заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, и министър на отбраната в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3.

По темата за самолетите трябва да се подхожда от гледната точка на това добро ли е за България и Българските ВВС? Виждаме едно политическо говорене – Защо американски самолет? Всеки, които отива да си купи кола, гледа да вземе най-добрата, коментира военният министър във връзка с избора на нови самолети за армията. За критиките президента Радев той коментира, че президентът не е казал, кой самолет е по-добър, а по-скоро критикува самата процедура по избора на изтребители.

Ние правителството не предлагаме на народното събрание да ни даде мандат не да сключим договор, а да ни даде мандат за преговори за сключване на договор. И двата самолета, и шведския и американския надхвърлят цената в рамката. Ако народното събрание ни гласува доверие, можем да договаряме, ако условията са добри за България ще сключим договор. Не мисля, че цената ще е много по-голяма. Не е фрапантно голяма разликата в цените, но трябва да седне и да се преговаря. Нека първо да коментираме кое е по-изгодно, разясни Каракачанов.

Каракачанов коментира тристранните отношения между Македония, България и Гърция. Министърът на отбраната заяви, че за него никога не е имало проблем с името на държавата, защото около 30 процента от българското население има произход от Македония. „Проблемът за България не е как се казва Македония, ние сме признали 1992 година държавата на запад от нас. Имаме проблем с това, че в Скопие властите от времето на 1944-5 година се опитват да фалшифицират българската история.“ допълни Каракачанов. Той продължи с това, че не е работа на правителството да излиза с позиция за смяната на името. „Не е ли опасно, както пишат опонентите, че ако Македония влезе в ЕС и НАТО македонският език ще се официализира като отделен език?“ попита Беновска. Каракачанов подчерта, че това е и негово мнение и ако Македония бъде допусната в ЕС и НАТО без гаранцията, че старите антибългарски практики са забравени и никога няма да се повтарят – България си вкарва автогол. Беновска попита как ще има такава гаранция при вече подписания договор за приятелство. Министърът на отбраната обясни, че договорът е подписан именно заради това, но няма гаранция, че в Скопие, например, няма да издадат новите учебници по история и там да пише, че цар Самуил е цар на България, който временно е резидирал на територията на Македония. Каракачанов обясни, че България може да наложи политика на изчакване, докато Македония не оправи политиката си спрямо нашата страна, защото България винаги е била регулатор на проблемите в Македония.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама