Поръчителят на унищожаването на дюните до „Смокиня” на свобода срещу 10 000 лв.

15:32, 14 яну 19 25 1897 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Собственикът на авторемонтна работилница Иван Нончев /на 46 г./ от Бургас, задържан и обвинен като поръчител на опустошаването на дюните в къмпинг „Смокиня“, е пуснат на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева. 24-годишният багерист Манол Пазвантов от Созопол, разорал пясъчните образувания, също вече е освободен, но срещу 2 000 лева гаранция. Това съобщи на брифинг Апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров.

Прокуратурата повдигна обвинения на двамата за унищожаване на природна забележителност, за което законът предвижда до 3 години лишаване от свобода или пробация. "На мен ми прави впечатление, че наказанието е изключително ниско. Но законът е такъв", каза Петров, предаде "Дарик".

На 46-годишния Иван Нончев от Бургас е повдигнато обвинение за подбудителство и помагачество. По показания на багериста Манол Пазвантов Нончев го е наел, платил му е 1000 лв., показал му е какво да изравни и му е казал, че това е неговият частен имот и няма от какво да се притеснява.

На багериста е повдигнато обвинение като извършител. Третият задържан – 18-годишен ученик, който е бил в багера, не е подведен под отговорност.

Нончев отрича да има нещо общо с деянието, но е признал, че е собственик на караваната и на имота, върху който са част от дюните.

Дюните са заравнени със самоходна машина, без регистрационен номер.

Междувременно три институции започнаха незабавна проверка по случая - екоинспекция, полиция и прокуратура. 

„Разораването на дюните е станало в следобедните часове в петък, не можем да установим очевидци. От петък до неделя нямахме нито един сигнал някой да е видял багери”, посочи шефът на Областната дирекция на МВР - Бургас комисар Калоянов. И допълни, че до следите на поръчителя и извършителя се е стигнало, благодарение на работата на полицията и след многобройни разговори с местното население. 

Дюните в този район са обявени за защитени от закона още през 1984 г. Има данни, че част от пясъчните образования са разположени върху плажната ивица, други - попадат в частни имоти, но това не означава, че могат да бъдат разрушавани. Дюните са изключителна държавна собственост, подчерта той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама