Росен Желязков и Антонио Таяни обсъдиха предстоящите стъпки по Пакета за мобилност I

19:10, 14 яну 19 / Политика 25 1461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Противоречиви законодателни инициативи, приети в последния момент от работата на Европейския парламент означава, че Европа не може да покаже единност в решаването на важни въпроси. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след днешната си среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни в Страсбург. Той заяви, че тази спешна среща се организира със съдействието на министър-председателя Бойко Борисов, предвид скорошното приключване на мандата на Европейския парламент. Министърът припомни, че миналата седмица в Комисията по транспорт и туризъм на ЕП беше приет само един от докладите от Пакета за мобилност I.

Росен Желязков посочи, че по време на разговорите са анализирани трите възможни варианта – внасяне в пленарна зала само на приетия от комисията доклад; внасяне в пленарна зала на целия пакет, въпреки че повечето доклади не бяха приети и оттегляне на пакета до избирането на нов парламент.

Пред Таяни министър Желязков е изтъкнал конкретни аргументи в полза на третия вариант – отлагане на внасянето на документа в пленарна зала. „Очакваме негативни последици за бъдещето на Европейския съюз, ако документът, под натиск бъде подложен на гласуване в последните дни на парламента. Това е лош сигнал, който ще увеличи евроскептицизма и ще раздели Европа“, обяви министър Желязков. Той изтъкна, че българската страна е за общи правила при международните превози на товари, но не такива, които са непропорционални, дискриминативни и наложени на всяка цена. Ръководителят на ЕП Таяни е приел тези съображения и е заявил, че ще ги обсъди с председателите на политическите групи в европарламента.

Министър Росен Желязков каза още, че предстои по-късно днес да разговаря с председателя на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Удо Булман. В тази връзка той благодари на евродепутата Сергей Станишев, който е съдействал за организирането на срещата. По думите това е част от поредицата инициативи, с които всички, независимо от политическите различия вървим в една посока за защита на националния интерес. Важно е да се отбележи, че тези проблеми не са само българските, а и на всички периферните държави в ЕС, допълни още той.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама