Започват проверки на ЕРП-та заради цената на тока на енергийната борса

07:50, 15 яну 19 / Общество 25 273 Topnovini
1

От 15 до 25 януари енергийното министерство и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започват проверки на електроразпределителните дружества с цел овладяване на поскъпването на електроенергията на енергийната борса.

Предвидени са и мерки в тази насока. Държавните енергийни дружества ще предложат допълнителни количества ток. Ще бъдат предложени и различни продукти, които са свързани с продажбата на различни количества ток за различни периоди.

Ще се работи и за обединение с енергийните борси от съседните страни, както и за отпадането на експортната такса за износ, която в момента съществува.

Ще се проверява и техническото състояние на съоръженията и електромерите в страната. Целта е да се види дали компаниите доставят реалната услуга, за която потребителите плащат.

Проверките са в отговор на притесненията от страна на бизнеса за сериозно поскъпване на електроенергията на борсата. Вчера министърът Теменужка Петкова обеща да се търсят възможности държавните енергийни дружества да осигурят допълнителни количества електроенергия за борсовия пазар, за да не се стига до драстични скокове в цената.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани