Тръмп и Ердоган обсъдиха ситуацията в Сирия по телефона

10:15, 15 яну 19 / Свят 25 1152 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В телефонен разговор американският президент Доналд Тръмп е уверил турския си колега Реджеп Ердоган, че САЩ взимат предвид турските опасения за сигурността в Сирия, но е подчертал, че не иска лошо отношение към кюрдските съюзници на Вашингтон. Това съобщиха от Белия дом за проведения разговор между двамата лидери, предаде БНР.

В съобщението за разговора от турска страна, се посочва, че двамата президенти са обсъдили идеята за буферна зона покрай границата, в която да не се намират кюрдски отряди. Турция подкрепя тази идея.

Анкара няма проблем с кюрдите, а воюва срещу терористичните групи, е уверил Реджеп Ердоган своя събеседник. Турция още веднъж е изразила задоволство от решението на американската администрация за изтегляне на военните части от Сирия. Двамата президенти са подчертали, че няма да позволят на никого да осуети изтеглянето.

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че ген. Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, ще се срещне във вторник за консултации с началника на турския Генщаб ген. Яшар Гюлер.

В съобщението на турското президентство се изтъква, че пътната карта за Манбидж трябва да бъде изпълнена, за да се избегне създаването на властови вакуум в района. От 1 ноември насам турски и американски военни патрулират съгласувано в района на сирийския град.

Също така двамата президенти са постигнали съгласие за насърчаване на двустранните икономически отношения.

В нощта срещу понеделник Доналд Тръмп заплаши в Тwitter Турция с икономическо опустошение, ако удари кюрдските съюзници на Вашингтон. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отговори, че заплахите срещу Турция няма да доведат до никъде и пред опасността от тероризма турският народ ще предпочете да остане гладен, отколкото да се подчини.

Междувременно продължава съсредоточаването на турската армия край границата със Сирия и в момента в района са разположени 80 000 войници и голямо количество техника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама