Над 44 млн лева е проектобюджетът на Видин за 2019-а

15:30, 15 яну 19 / Общество 25 478 Topnovini
1

4 203 973 лева са предвидени в бюджета на община Видин за настоящата година. Приходите за делегирани от държавата дейности са 27 427 083 лева, а останалите от местни приходи, стана ясно на обществената дискусия по проекта за бюджет на общината. Няма да се повишават местните данъци и такси. Заложените правила са балансираност, реалистични приходи и разумни разходи, каза при представянето на рамката за проектобюджета кметът Огнян Ценков. Допълни, че ще се спазва строга финансова дисциплина по наложения финансово-оздравителен план:

"Правилата, които сме заложили, са балансираност, реалистични приходи и разумни разходи. 2019-а е годината, когато ще финализираме процеса на финансово стабилизиране на община Видин. Ще продължим подобряването на образователната инфраструктура, изпълнението на значимите проекти по национални и европейски програми, популяризирането на културните, исторически и туристически обекти, развитието на потенциала на общината във всички сфери.

Предвижда се подпомагане от страна на Общината на семейства с репродуктивни проблеми. Общината ще помогне с 10 хиляди лава на отделението по хемодиализа на видинската болница. С общински средства ще продължат ремонтните в ГПЧЕ „Йордан Радичков“. Предстои изграждане на фитнес площадка на открито.

Предложеният списък за капиталови разходи е за 35 090 000 лева. Предвиждат се основни ремонти на детски градини и училища, на общински сгради, основен ремонт на две кръгови кръстовища в град Видин, благоустрояване на междублокови пространства, ремонти на улици.

На дискусията за обсъждане на проекта за бюджет на най-голямата община в областта присъства и областният управител на Видин Албена Георгиева. Тя акцентира, че общината е финансово стабилна:

"Приветствам ръководството на община Видин за изготвянето и представянето на вниманието на гражданите на един балансиран и съобразен със закона бюджет. В бюджета на най-голямата община от област Видин, приоритетните сфери са образованието, здравеопазването, социалните дейности, подобряване на инфраструктурата. Това, което искам да подчертая е, че община Видин е финансово стабилна."

Приключваме с актуализация със знак "плюс" отбеляза председателят на Общинския съвет Генади Велков:

"Радвам че, през този мандат, ние с вас- общинската администрация, общинските съветници, правехме само бюджети, които наистина изпълнявахме."

2019 година е последната по финансово-оздравителния план на община Видин, каза при обсъждането кметът Огнян Ценков. Още 3 320 000 лева ще бъдат върнати тази година по 6-милионния безлихвен банков кредит, който е предоставен. Те ще бъдат възстановени с приходи от местни дейности, но няма да има увеличение на данъците, а ще се залага на по-голяма събираемост от тях, каза кметът Огнян Ценков. 1 135 000 лева трябва да плати през годината общината и за просрочени задължения.

Според кмета, бюджетът за настоящата година ще определи бъдещето на общината като финансово стабилно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани