БСП изпраща сигнал до Еврокомисията за концесията на Летище София

13:59, 15 яну 19 / Политика 25 1367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БСП изпраща сигнал до Генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия за концесията на Летище София, съобщи на пресконференция депутатът Георги Свиленски. Според социалистите има нарушения на правилата на ЕС за държавна помощ при процедурата за определяне на концесионер и възлагане на концесия за строителство на обект "Гражданско летище за обществено ползване София".

В същото време левицата в писмо до премиера Бойко Борисов настоява и разчита Министерският съвет да предприеме необходимото за спиране на процедурата за определяне на концесионер на аеропорта до представяне на становището на ЕК.

В сигнала до ЕК се посочва, че в проекто-концесионния договор, например, има клаузи, които предвиждат задължения на концедента /министърът на транспорта/ и държавата за предоставяне на държавна помощ.

От БСП не отминаха и темата с изграждането на участък от 134 км. от АМ "Хемус", което Елена Йончева определи като схема за ужилване на българския данъкоплатец, защото няма работен проект. Как се остойностяват тези 1,350 млрд лв, попита тя. По думите й, тази схема е на път да се реализира в пет стъпки.

Правителството дава тези пари без обществена поръчка и без одобрението на парламента. Такава практика в Европа не съществува, обясни първата стъпка от "ужилването" говорителят на ПГ на "БСП за България".

По думите на Йончева, за да проработи схемата, трябва да бъде наета държавна фирма, която няма опит в подобно строителство и така тя да служи за "черна кутия" за преразпределяне на сумата на предварително избрани фирми.

От БСП питаме също лицето, което стои зад Гинка Върбакова, дали е същото /Стоян Беличев/, който стои и зад "Автомагистрали" и е бил съдружник със съпруга на Върбакова - Славчо Върбаков, заяви още депутатът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама