Защо хайверът е деликатес

16:00, 20 яну 19 / Любопитно 25 1257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хайвер е съвкупност от яйцата на риба. Истинският хайвер обаче идва само от есетрови риби, живеещи в Каспийско или Черно море. Известно е, че белугата произвежда най-добрия сорт хайвер, съобщават от foodpanda. Терминът хайвер идва от турската дума „havyar“, произлизаща от иранската дума „khayah“.

Гладките малки яйца обикновено са черни, въпреки че хайверът идва в много нюанси, включително червено, златисто и сиво. Малките яйца се оценяват спрямо различни характеристики- цвят, яснота, зрялост, размер, еднаквост. Ароматът и твърдостта също да важен компонент.

През 19 век, хайверът се е сервирал в барове като фъстъци, защото е доказано, че стимулира пиенето. Това е по време на бума на хайвера, преживян в Северна Америка, след като са открити есетрови риби в реки в САЩ. Доставката била толкова богата, че Канада и САЩ станали най-големите доставчици на хайвер в Европа.

Днес има ограничения и забрани за риболов, както и за забрана на износа на хайвер заради опазване на застрашените рибни запаси. Разбира се, тези ограничения повишават още цената на хайвера.

Хайверът е деликатес, който е самата дефиниция на елегантност в съзнанието на повечето хора. Това е мистериозна дума, която обединява копнежа за по-хубавите неща в живота. Днес честваме деня на хаивера, така че му се насладете без угризения.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама