Испанската полиция разкри терористична група

18:30, 15 яну 19 / Свят 25 1077 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Испанската полиция проведе антитерористична операция в Барселона и близък град срещу клетка, заподозряна в заговор за нападение, съобщиха местните власти, цитирани от БГНЕС. Полицаите арестуваха 17 души в Барселона и Игуалада, на 60 километра западно от каталунската столица, съобщиха от полицията на Каталуния.

"Заподозрените възнамеряват да извършат нападение, но полицейската работа гарантира, че в нито един момент не са имали капацитет за извършване на тези действия", каза министърът на вътрешните работи на Каталуния Мигел Буч.

Повече от 100 офицери са участвали в антитерористичната операция, която започнала рано сутринта днес.

Един човек бе арестуван в Игуалада, а останалите бяха задържани в Барселона. Полицията не дава никакви подробности за заподозрените, но испанските медии казват, че са северноафриканци.

Антитерористичната операция е била разпоредена от Върховния съд на Испания, който отговаря за разследванията, свързани с тероризъм, и има акцент в работата си върху „престъпления на тероризъм, нарушения в системата на общественото здраве и организираната престъпност“.

Барселона, която е най-посещаваният град в Испания, беше под тревога миналия месец, след като държавният департамент на САЩ предупреди за опасност от терористична атака по Коледа.

Испанските медии съобщиха, по това време, че властите издирват мароканец с книжка на професионален шофьор, който може да кара и автобус, който може да се опита да вреже автобус или друго голямо превозно средство в тълпите по улиците на Барселона. Остава неясно дали този мъж е бил въобще в Испания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама