Brexit без споразумение през погледа на български евродепутати

09:50, 16 яну 19 / Свят 25 1409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ще напусне ли Великобритания ЕС на 29 март е най-задаваният въпрос след съкрушителната загуба в Камарата на общините при гласуването на сделката за Brexit. Другият въпрос е как ще напусне Лондон Съюза, ако се стигне до тази раздяла. Главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние каза, че от този момент Великобритания трябва да каже какви ще бъдат следващите ѝ стъпки. Чертаят се и различни сценарии.

Българските евродепутати Емил Радев от ЕНП и Момчил Неков от ПЕС коментираха пред БНТ какво означава Brexit без споразумение.

"Това означава много тежки последствия, както за икономиката, така и във всички сфери, защото това означава Великобритания да излезе без споразумение от над 200 сключени споразумения. Освен икономическите последствия, това значи, че се прекратяват и отношенията като организации като Европол, Евроджъст, в областта на сигурността, съдебното сътрудничество, въздухоплаване, транспорт и т.н. Основните последствия главно ще са за Великобритания, но и ЕС се готви за този лош сценарий с аварийни планове, вземат се нужните мерки, защото това е един от възможните сценарии. След това, което стана снощи, след тази огромна загуба на британското правителство, показва, че сигурността във Великобритания е доста голяма. Ще видим как ще премине днес и вотът на недоверие, който е в 19.00 часа британско време. Оттук нататък всички лостове са във Великобритания. Съдът на ЕС ясно каза, че едностранно Великобритания може да удължи срока, да не е 29 март. Ще останем и ще видим какви стъпки ще предприеме британското правителство", коментира Емил Радев.

"Има много варианти, единственото нещо е, което е сигурно, че няма нищо сигурно. Най-добрият вариант беше да има организиран изход на Великобритания от ЕС, сега топката е в полето на Великобритания. Тереза Мей трябва да предложи план Б. Този план има няколко варианта. Или да се пробва да се предоговори с ЕС или да има отново прегласуване, а защо не да има и втори референдум. 2016 г, когато беше направен референдума, първо, че нямаше достатъчно информираност, а второто е, че са минали три години. През тези години тези, които са били 15-годишни, вече са 18-годишни и те ще носят последствията от Brexit. Тогава беше забранено да се гласува за европейски граждани, които живеят и плащат данъци във Великобритания, които ще носят реално тези последствия. Защо не и това да е един последващ вариант, да има втори референдум, но този път да гласуват и европейски граждани, които живеят във Великобритания", каза от своя страна Момчил Неков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама