Комедия от Лиза Шопова спечели конкурса на Сатиричния театър

13:20, 17 яну 19 / Любопитно 25 2528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Aктрисата, режисьор и драматург Лиза Шопова спечели третия конкурс за сатирична комедия, който се организира на всеки 2 години от Сатиричния театър „Алеко Константинов“.


Журито с председател директорът на театъра Калин Сърменов и членове Богдана Костуркова, Ина Шкарова (драматурзи) и Светослав Танев присъдиха на Шопова наградата, носеща името на патрона на Сатирата, за комедията й „Трима мъже и една Маргарита“. Лиза има и друга успешна пиеса - „Всичко или нищо“, в която тя режисира известния си брат Христо Шопов и две от най-добрите си приятелки актриси – Ирини Жамбонас и Лилия Маравиля.

Конкурсът е явен и в него за участие се допускат непубликувани и непоставяни нови сатирични комедии, чийто обем позволява създаване на спектакъл с нормална продължителност от поне 80 минути. Броят на актьорите, необходими за поставянето на текста, не бива да надхвърля 15 души.

За третото издание на конкурса са постъпили 47 пиеси. След като всеки член на журито е прочел всичките 47 текста, то е провело две заседания. На първото са били откроени определен брой пиеси, върху които да се съсредоточи вниманието. Те отново са били прочетени и на своето второ заседание журито, след задълбочено обсъждане, единодушно е взело решение да бъде премирана творбата на Лиза Шопова. Отличаването й предполага тя да бъде поставена на сцената на Сатиричния театър още този сезон. Гласувани са и две поощрения: за пиесите „Кризисен център“ на Михаил Казаков и „Масло от кипарис“ на Орлин Дяков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама