Служителите на ООН преминаха през проучване за сексуален тормоз

20:00, 17 яну 19 / Свят 25 1129 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проучване за сексуалния тормоз в широката система на ООН показва, че една трета от анкетираните са се сблъскали с поне един инцидент през последните две години, най-често обидни истории и вицове за секс, информира БТА.

Онлайн анкетата, проведена от консултантската компания "Делойт" през ноември, е била разпратена до всички служители, временен персонал и подизпълнители на ООН, от шофьори до чистачи, по целия свят. Получени са 30 364 отговора, което се равнява на 17% от запитаните.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш посочва в писмо до служителите, че сравнително малкото отговори показват, "че все още предстои да изминем дълъг път, преди да сме способни напълно и открито да обсъждаме сексуалния тормоз".

Според проучването 33% или 10 032 от анкетираните са съобщили, че са преживели поне един случай на сексуален тормоз през последните две години. В допълнение близо 38,7% от съобщените случаи са станали в определен момент от времето, прекарано от служителите в ООН.

Най-честата форма на сексуален тормоз е била разказването на обидни сексуални истории или вицове, за каквито съобщават 21,7% от участниците в допитването. Следват обидни забележки за външния вид, тялото или сексуалните дейности на някого, с каквито са се сблъсквали 14,2%.

Според резултатите от анкетата 10,1% от отговорилите са били докосвани по начин, който ги е накарал да се чувстват неудобно, 9,1% са съобщили за нежелани опити за започване на романтична сексуална връзка, а 1,3% съобщават за опити за сексуално насилие или за действителни нападения, включително изнасилване.

Преобладаващият брой случаи на сексуален тормоз са съобщени от участници в анкетата, които се определят като жени, лесбийки, гейове или с нетрадиционна сексуална ориентация, както и младши служители. Доброволците и консултантите са по-чести жертви от служителите на ООН.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама