Променят данъците на автомобили в Бургас

14:30, 17 яну 19 25 1259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинският съвет в Бургас трябва да гласува новата формула, по която ще се изчисляват данъците на автомобилите. Причината за измененията в Наредбата за местните данъци и такси е заради промяната в закона през ноември миналата година, поясни шефът на Дирекция “Местни приходи от данъци, такси и реклама” Румен Шарпов пред БНР.

„Новата формула вече съдържа два компонента. Единият е имуществен, който зависи от обема киловати на двигателя и годините на автомобила. Вторият компонент е екологичният. 

По отношение на коефициента за възраст на автомобила, вместо 3, направени са 5 разграничения - до 5, до 10, до 15, до 20 и над 20 години. Като с различен коефициент се завишава стойността на автомобила.

Третата промяна е въвеждането на екологичните стандарти за автомобилите. Всички до Евро 4 данъкът ще бъде утежнен, а всички Евро 4, 5 и 6 ще имат значителни преференции за намаляне на данъка."

Основната идея е да се стимулират собствениците на автомобили с максимална екологична стойност, допълни Шарпов. Той допълва, че малките автомобили до 55 kW  се обединяват в една група, а при тези, които са над 110 kW  се прибавят две нови групи - 150-245 kW и над 245 kW . 

"Например за автомобил, който е 81 киловата, 20-годишен, без катализатор, от 133 лв. данък досега, става 161 лв. При автомобил 77 kW , 13 –годишен, с Евро 4 – досега плаща 190 лв., а сега ще плаща 160 лв.“

Предложението ще бъде гласувано в края на месеца.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама