БСП сезира прокуратурата за охрана на 12 поделения от частна фирма

12:04, 17 яну 19 / Политика 25 1370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БСП внася сигнал в прокуратурата за сключен договор за охрана на 12 военни поделения между Министерството на отбраната и частна фирма. От БСП смятат, че договорът е нарушен, защото невъоръжени хора от частната фирма пазят поделения с взривни вещества. Към сигнала е приложена и подписка от хора, които живеят в близост до тези поделения.

Николай Цонков обясни, че по този начин се ощетявало Министерството на отбраната с финанси. По думите му 12 поделения са с частна охрана, а в близост до тях живеят хора. Цонков поясни, че договорът за охрана е нарушен.

Милко Недялков пък подчерта, че договорът е за над 4 милиона лева годишно. Той посочи, че досега охраната е била от служители на МО, а изискването за нея било да е въоръжена, но това условие не се изпълнявало.

"Няколко скандални факта по самия договор - той е след сключване на рамково споразумение за пет години. С нарастването на минималната работна заплата, стойността на договора е над 4,5 милиона годишно, като ще нараства, ако той докрай бъде осъществен. Това значи над 20 милиона лева за охрана, които излизат от Министерството на отбраната", заяви Милко Недялков.

"Досега охраната е правена от служители на самото Министерство на отбраната, прехвърлянето към частна фирма изисква и плащане на 20% ДДС. Изискването за охраната е тя да бъде въоръжена. Проверките, които са направени както от Военна полиция, така и от самото министерство са установили, че охраната се извършва от невъоръжена охрана", допълни той.

Към сигнала до държавното обвинение е приложена и подписка на гражданите и населението места до поделенията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама