"Булгартрансгаз" учреди дъщерна компания за газовия хъб "Балкан"

16:10, 17 яну 19 25 1488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Булгартрансгаз“ регистрира дъщерна компания „Газов хъб Балкан“. Причината е приетото от Министерски съвет и Народното събрание решение за изменение и допълнение на Енергийната стратегия на Република България до 2020 г. и във връзка с реализация на концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България.

Към настоящия момент 100% от акциите принадлежат на „Булгартрансгаз“, като на по-късен етап не повече от 49% от акциите биха могли да се предоставят на други физически и юридически лица. Това би допринесло за реализация на концепцията за газоразпределителен център „Балкан“ и за увеличаване ликвидността на пазара на природен газ в България и региона на Югоизточна Европа, съобщиха от „Булгартрансгаз“.

Компанията ще оперира платформи за търговия за нуждите на пазарите на природен газ в рамките на газов хъб „Балкан“. В синергия с физическата инфраструктура на газоразпределителния център ще се осигурят необходимите предпоставки за изграждане на първия ликвиден физически и търговски газов хъб в региона на Югоизточна Европа, базиран в България.

В изпълнение на своите цели, „Газов хъб Балкан“ ще изгради ликвидна газова борса на територията на България, със сегмент и за двустранна търговия, предлагайки съвременни продукти и финансови услуги.

Като първи етап от изграждането на борсата, „Газов хъб Балкан“ ще предостави на участниците на пазара на природен газ в България и региона възможност да използват търговска платформа с всички необходими функционалности, съгласно изискванията на чл. 10 от Регламент (ЕС) № 312/2014 за установяване на Мрежов кодекс за балансиране на газопреносните мрежи.

Новоучредената компания ще има едностепенна форма на управление чрез Съвет на директорите с Председател - Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, членове Захари Дечев и Кирил Равначки - Изпълнителен член на Съвета на директорите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама