Умереното гладуване влияе върху продължителността на живота

16:30, 17 яну 19 25 1794 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Калифорнийския университет в Ървайн установиха, че умереното гладуване влияе върху циркадните ритми и променя метаболизма по такъв начин, че може да подобри здравословното състояние и да удължи живота, съобщава сп. Cell Reports.

Циркадните ритми са колебания в интензивността на различни биологични процеси, свързани с редуването на деня и нощта, включително с обмена на веществата, със съня, бодърстването, приема и усвояването на храна. Известно е, че правилните биоритми удължават живота и намаляват риска от рак, а нарушаването на циркадните ритми предизвиква различни болести. Консумацията на храна променя циркадния ритъм, но досега не бе известно какъв ефект може да има умереното гладуване.

Изследването е извършено с мишки, които приемали храна в рамките на 24-часови периоди. Било установено, че гризачите се нуждаели от по-малко кислород и че се понижил дихателният им коефициент (съотношението между издишания въглероден газ и вдишания кислород). Тези ефекти били обратими при повторно приемане на храна.

Резултатите показват, че гладуването допринася за активиране на алтернативни метаболитни пътища и влияе върху дейността на гени и протеини, които са с ключова роля за циркадните ритми. Понижила се активността на протеините BMAL1 и REV-ERB алфа, които регулират денонощното функциониране на черния дроб и скелетните мускули.

При гладуване едва 20-34 процента от гените в тези тъкани съхранили предишната си ритмична активност. В резултат геномът е в състояние на очакване, а това улеснява формирането на нови биоритми при следващия прием на храна. По този начин оптималното гладуване може да възстанови нарушените циркадни ритми и да има защитен за здравето ефект.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама