Съвет от учени: Нещастните родители да не остават заедно „заради децата“

17:00, 18 яну 19 / Любопитно 25 1203 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британски учени съветват нещастните родители да не остават заедно "заради децата", защото разводът е по-малко травматизиращ през ранните години, съобщи вестник "Ню Зиланд хералд", цитиран от БТА.

Първото голямо изследване на емоционалното въздействие на раздялата на родителите върху децата разкрива, че най-голям риск от последици като лошо поведение и неподчинение има през късното детство и ранното юношество.

Учени от Лондонския университетски колеж изследвали 6000 деца, родени във Великобритания в началото на този век. Те установили, че тези, чиито родители са се разделили, когато те са били на възраст от 7 до 14 години, значително по-често са имали емоционални и поведенчески проблеми, от децата, чиито родители са останали заедно. Доловима разлика при децата на възраст от 3 до 7 години обаче няма. 

Разводът се отразява по-тежко на големите, отколкото на малките деца, защото те са по-чувствителни социално и по-добре долавят динамиката на лошите отношения, убедени са учените. Проблемите се дължат и на това, че големите деца реагират повече на смяната на училището и средата.

Късният развод се отразява по-лошо и на психичното здраве на жените.

Във Великобритания с развод завършват повече от 40 процента от браковете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама