С до 700 лева по-малко за модерно лечение на инсулт дава НЗОК

13:25, 19 яну 19 25 1166 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Здравните власти намалили с до 700 лева цената на клиничната пътека, по която се заплаща един от най-добрите методи за лечение на инсулти, твърдят невролози. До 2018-а година за тази дейност болниците получаваха 3 000 лева на пациент, сега сумата остава до 2 300 лева.

„Клиничната пътека не само не е намалена, но е и чувствително увеличена”, казаха обаче от НЗОК. В анекса към рамковия договор от 2018-а година стойността на пътеката е 3300 лева - с 300 лева повече. Разминаването идва от това, че тази година лечението на инсултите с тромболиза е разделено на две пътеки - № 51.1 и 51.2, и едва в допълнителните разпоредби на анекса е разяснено, че за тромболиза болницата ще получава 2300 лева, а ако на същия пациент в тази болница се извърши и механична тромбектомия (миниинвазивна терапия, която се прилага, ако съсирекът е твърде голям и не може да се извърши тромболиза - б.а.), т.е. се изпълнят 51.1 и 51.2, то касата ще заплати 3300 лева”, обясни за в. “24 часа” доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ “Света Анна” - София. Масовото лечение обаче е чрез тромболиза, защото и на Запад тромбектомии се правят на 1-2% от болните, а в България - при 1 на 100 пациенти с инсулт, допълва доц. Калпачки. С 200 лв. по-ниска цена е договорила касата тази година за лекарството, с което се прави тромболизата.

То струва 753,64 лева и е включено в пътеката заедно с разходите по всички съпътстващи дейности и лечение. Именно с по-ниската му цена касата обяснява намалението на пътеката. Въпреки това обаче общото намаление е със 700 лева. Това означва, че вероятно болниците ще бъдат ощетени с около 500 лева. Освен това готвените промени не са били предварително обсъдени с Дружеството на невролозите, а са договорени между лекарския съюз и НЗОК при преговорите по анекса. Възможно е промяната да затрудни по-малките болници и в някои случаи те да прилагат старото лечение с аспирин, посочват лекари. От касата са категорични, че пациентите няма да бъдат засегнати. До момента нямаме сигнали за проблеми с пътеката, каза шефът на БЛС д-р Иван Маджаров.

Само в два центъра се извършват тромбектомии - “Св. Марина” във Варна и “Св. Анна” в София. Между 1800 и 2000 пациенти с инсулт минават през “Св. Анна” годишно. За 2018-а година от общо 790 болни, лекувани чрез тромболиза, 234-ма са били там. На още 29 пък е била извършена тромбектомия, посочи доц. Калпачки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама