Повече от 100 хиляди души се събраха в центъра на Атина на митинг срещу споразумението със Скопие

16:49, 20 яну 19 / Свят 25 1294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 100 хиляди души се събраха в центъра на Атина на площад „Синтагма“ край гръцкия парламент за масов митинг срещу споразумението със Скопие.

В същото време, според организаторите, се очаква да присъстват до 600 хиляди души, тъй като много автобуси с групи протестиращи все още не са пристигнали на мястото на митинга.

Хиляди демонстранти с гръцки знамена в ръцете си пеят гръцкия химн на площада и пеят патриотични песни, скандирайки лозунги срещу "коварното споразумение със Скопие" и настоявайки гръцкият премиер Алексис Ципрас да откаже да ратифицира документа, с който Република Македония ще се нарича Република Северна Македония. Малко след 15:40 часа Ройтерс съобщи, че на полицията се е наложило да използва сълзотворен газ срещу протестиращите.

В срещите участват представители на политически и обществени организации от всички региони на Гърция, представители на монашески братства от Атон, редица митрополити от Гръцката православна църква, които категорично се противопоставят на споразумението за преименуване на бившата югославска република. Има представители на местните власти от гръцкия регион Македония, както и представители на гръцката етническа общност на САЩ, Канада и други страни.

Според социологическо проучване сочи, че около 70% от гърците се противопоставят на споразумението между Атина и Скопие.

На 17 юни 2018-а година външните министри на Македония и Гърция на брега на Преспанското езеро, което е границата между двете страни, подписаха споразумение за новото официално име на бившата югославска република. На 11 януари 2019-а година парламентът на Македония одобри изменението на конституцията. На 19 януари в гръцкия парламент е внесено споразумение за ратификация с Македония за преименуване на страната в Република Северна Македония, а в понеделник законопроектът ще бъде разгледан от Министерството на отбраната и на вътрешните работи на Гърция.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама