Русия завежда граждански дела срещу Facebook и Twitter

14:10, 21 яну 19 / Свят 25 1523 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руската агенция, следяща комуникациите, заяви, че открива административни производства срещу компаниите Twitter и Facebook за това, че не са успели да обяснят как планират да спазват законите за местните данни, предаде агенция Интерфакс.

"Роскомнадзор" съобщава, че Twitter и Facebook не са обяснили как и кога ще се съобразят със законодателството, което изисква всички сървъри, използвани за съхраняване на личните данни на руснаците, да се намират на територията на Русия.

Ръководителят на агенцията Александър Жаров заяви, че компаниите имат един месец, за да предоставят информация или в противен случай ще бъдат предприети наказателни действия срещу тях.

През последните пет години Русия въведе по-строги закони за интернет, изискващи от интернет-търсачките да изтрият някои резултати от търсенето, месинджър услугите да споделят ключовете за криптиране със службите за сигурност, а социалните мрежи да съхраняват личните данни на руските потребители на сървъри в рамките на страната.

В момента единствените инструменти, които Русия остава да приложи, са глобите, които обикновено достигат до няколко хиляди долара или до блокиране на нарушителите на онлайн услуги, но това е опция, изпълнена с технически трудности.

Източниците на агенцията заявиха през ноември, че Москва планира да наложи по-строги глоби на технологични фирми, които не спазват руските закони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама