Традиционните украински обувки са пред изчезване

19:40, 22 яну 19 / Любопитно 25 817 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Част от културното наследство в Украйна е застрашено от изчезване. Скоро няма да има кой да изработва традиционните обувки, характерни за Карпатския регион, защото е останал само един майстор, който ги изработва.

Тези красиви обувки са изработени от мека кожа и са богато украсени. Наричат се постоли и са част от традиционната носия на етническата група хуцули в Украйна. Тарас Дзвинчук твърди, че е единственият майстор в Карпатския регион, който ръчно изработва обувките.

Първо кожата се потапя във вода, за да стане мека и еластична, издава тайната майсторът на обувки. Той изработва различни модели за мъжете и за жените. Дамските обувки, например, са с богата цветна украса от пластмасови мъниста.

Цялото производство е съсредоточено в малка стая, където е работилницата на майстора. Занаятът той наследил от своя баща. Всичко се прави ръчно, дори алуминиевите катарами. За да се оформи самата обувка, се използва дървен чук, защото ако кожата влезе в контакт с метал, ще потъмнее.

За да се направи чифт обувки от този вид, са необходими два-три дни. Тарас казва, че досега е направил повече от 5000 чифта. Цената на мъжките обувки е около 25 евро, а на дамските - 29 евро.

Синът на майстора също се е научил как се правят обувките, но засега не планира да продължи работата на баща си. И така този занаят е застрашен да изчезне.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама