Гренландия губи ледовете си по-бързо, отколкото се предполагаше

20:00, 22 яну 19 / Свят 25 1075 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Загубата на ледове в Гренландия се е увеличила четирикратно от 2003 г. насам, констатира проучване, публикувано в изданието Трудове на Националната академия на науките на САЩ, пише БТА.

Най-голямото топене на ледената маса в периода 2003-2013 година е било наблюдавано в Югозападна Гренландия. Този регион не беше разглеждан по-рано като важен фактор в покачване на нивата на океаните, защо в него почти не се срещат големи ледници. Досега се считаше като голям проблем изхвърлянето на лед в океана от големите ледници.

Но сега учените откриха втора заплаха. Големи количества ледена маса се превръщат в реки, които изтичат в морето. Топенето на повърхностната ледена маса, причинена от глобалното затопляне, ще се превърне в голям фактор при повишаването на нивото на океаните.

"Единственото нещо, което можем да направим, е да забавим глобалното затопляне, тъй като ледената покривка на Гренландия е в критична фаза", заяви авторът на проучването проф. Майкъл Бивис от университета в Охайо. През декември друго проучване, публикувано в сп. "Нейчър", констатира, че топенето на ледената покривка на Гренландия, която на места достига 1,6 километра дебелина, в наше време се е ускорило с 33 процента спрямо 20-и век.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама