Преврат във Венецуела - Гуайдо сменя Мадуро (тема в развитие)

21:07, 23 яну 19 / Свят 25 2224 Шрифт:
Николай Облаков Автор: Николай Облаков

ОБНОВЕНА:

Президентът на най-голямата икономика в Южна Америка, Жаир Болсонаро също призна легитимността на Хуан Гуайдо

Американския президент Доналд Тръмп призна легитимността на Хуан Гуайдо като временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела:

"В ролята си на единствения законен клон на правителството, надлежно избран от венецуелския народ, Народното събрание се позова на конституцията на страната, за да обяви Никола Мадуро за незаконен президент, а длъжността за вакантна," каза Тръмп в изявление. "Хората на Венецуела смело се изказаха срещу Мадуро и неговия режим и поискаха свобода и върховенство на закона."

 

Председателят на Народното събрание Хуан Гуайдо положи клетва като временен президент на Венецуела на платформа в Чакао, Каракас, пред множество събрали се противници на режима на Николас Мадуро.

"Днес, 23 януари, 2019 г., в качеството ми на президент на Народното Събрание, въз основа на Конституцията, пред Всемогъщия Бог, Венецуела, с уважение към моите колеги, се заклевам официално като временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела. Заклеваме се, с вдигнати десни ръце, че няма да намерим покой, докато не постигнем свобода“

На 11 януари 2019 г., след като ЕС и други страни обявиха втория мандат на Николас Мадуро за незаконен, Гуайдо каза, че Камарата ще се придържа към конституцията на Венецуела и в този смисъл ще приеме "правомощията на да води републиката"

Въпреки че националното събрание на страната е на практика безсилно, тъй като Мадуро разпореди на Върховния съд на страната да го разпусне през 2017 г., декларацията имаше ефект в международен план.

Същата седмица вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс призова Гуайдо да поеме президентството  и да го уведоми, че САЩ подкрепят Народното събрание, обявявайки го за "единствено легитимен демократичен орган в страната".

Генералният секретар на Организацията на американските държави Луис Алмагро се обади на временния президент на Гуаидо Венецуела, дни преди да се закълне.

Най-значимата „благословия“ дойде малко по-рано днес от американския президент Доналд Тръмп:

"Ще продължа да използвам пълната икономическа и дипломатическа сила на Съединените щати, за да настоявам за възстановяването на венецуелската демокрация", каза Тръмп в изявление, насърчавайки други правителства в Западното полукълбо също да признаят Гуайдо.

Протестите във Венецуела, които започнаха като малки демонстрации, сега се развиха за национални сблъсъци между венецуелци, водени от опозицията и Националната гвардия. Протестиращите настояват Мадуро да се оттегли, заявявайки, че неговото председателство е противоконституционно и измамно. В сряда Би Би Си съобщи, че поне четири от тях са загинали при сблъсъци между цивилни граждани и въоръжени сили.

Източниците признаха, че официалното признаване на Гуайдо ще бъде усложнено от въпросът за това, как да се процедира с щатските дипломати, намиращи се във Венецуела.

За да упражни допълнителен натиск върху Мадуро, администрацията на Тръмп може да наложи нови санкции на САЩ за жизненоважния петролен сектор на Венецуела още тази седмица, ако политическата ситуация се влоши още повече.

Американските власти обмислят редица потенциални мерки, включително ограничаване на вноса на венецуелски петрол в САЩ или дори пълна забрана, за да се „накаже“ правителството на Мадуро, но не са взети окончателни решения.

"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Върховният съд на Венецуела обяви ръководството на парламента за нелегитимно

12:40, 22 яну 19 / Свят

Шест страни поискаха Международният наказателен съд да разследва Венецуела

11:00, 27 сеп 18 / Свят

Инфлацията във Венецуела премина прага от 200%, твърди опозицията

13:50, 06 сеп 18 / Свят

Пенсионерите във Венецуела протестираха срещу бедността

08:40, 30 авг 18 / Свят

Съседите на Венецуела със спешни мерки срещу бежанската вълна

17:00, 29 авг 18 / Свят

Иĸoнoмичecĸи xaoc във Венецуела cлeд пycĸaнeтo нa нoвaта вaлyтa

19:00, 23 авг 18 / Свят

Нараства броят на бягащите от Венецуела заради икономичесия й колапс

20:50, 21 авг 18 / Свят

Бразилия затвори границата си с Венецуела заради масовото влизане на мигранти

10:30, 07 авг 18 / Свят

Инфлацията във Венецуела гони 1 000 000%

14:30, 24 юли 18 / Свят

Външните министри на ЕС призоваха за нови президентски избори във Венецуела

14:16, 28 май 18 / Свят

Тръмп подписа указ със санкции срещу Венецуела след президентските избори там

08:30, 22 май 18 / Свят

Реклама